Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Májustól uniós rendszámok

Várhatóan a hazánk EU-csatlakozását rögzítő nemzetközi szerződés kihirdetése után új, uniós rendszámokat szerelnek az újonnan forgalomba kerülő járművekre. A régieket lecserélni nem kötelező, de 36 ezer forintért bárki megteheti.
Az uniós rendszámok használatát szabályozó rendelet december 31-én megszületett, végrehajtására azonban még várni kell néhány hónapot. Az okmányirodák többsége megrendelte a negyedéves rendszámszükségletet a régi típusú azonosítókból. S valószínű, hogy a meglévő készletet fel fogják használni, akkor is, ha már az új „csillagos" rendszámokat is megkapják. Ugyanis a most érvényes rendszámok továbbra is használhatóak maradnak.

– Az új jogszabály elkészült, azonban csak az uniós csatlakozást rögzítő nemzetközi szerződés kihirdetésekor lép életbe – tájékoztatta a Kisalföldet Hestenczné Kiss Mária, a győri okmányiroda csoportvezetője. – Uniós rendszámtáblát az újonnan forgalomba helyezett járművekre adunk ki. Ebbe a kategóriába tartoznak a külföldről behozott használt
autók is. Ilyen esetben az új rendszám bevezetése nem terheli meg jobban az autósok pénztárcáját.

Lehetőség van rá, hogy valaki a kocsiján meglévő táblát kicserélje uniós típusúra, de ez 36 ezer forintjába kerül. A cseréhez az okmányirodától kell engedélyt kérnie. Az új rendszámokon a „H" országjelzés és a nemzeti szín helyett köralakban elhelyezett 12 sárga csillag kerül a bal oldali kék mezőbe.

– A rendszámtáblákból negyedéves készletünk van, s ahogy fogy – márpedig Győrben sok új üzembe helyezés van –, utánrendelünk. A csatlakozás előtt biztos, hogy új táblákat nem fog küldeni a Belügyminisztérium, mert addig nem lehet őket használni – mondta el Hestenczné Kiss Mária.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év végi autóimport-roham

A szigorításoktól félve decemberben két és félszer annyi használt autót hoztak be az országba, mint… Tovább olvasom