Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Készítsük fel autónkat a téli időjárásra!

Téli útviszonyok között a gyakorlott autóst is érheti meglepetés, íme néhány jótanács.
Téli útviszonyok között a gyakorlott autóst is érheti meglepetés, ezért tanácsos a járművet műszakilag felkészíteni a hideg, csapadékos időjárásra. Mindemellett a vezetéstechnikát ugyancsak érdemes a csúszós utakhoz igazítani.

Néhány hete számos koccanás történt az első hideg napokon, főként felüljárókon, illetve erdősávok mellett. A járművek téli felkészítéséhez a megyei közlekedési felügyelet igazgatója, Horváth Miklós szolgált jó tanácsokkal a Kisalföld olvasóinak.

Tanácsos téli mintázatú gumiabroncsot felszereltetni, ellenőrizni, szükség esetén lecserélni az ablaktörlő lapátokat. A gumigyárak szerint a téli abroncs csak akkor hatásos, ha legalább 3 milliméter a mintamélység. A motort fagyálló hűtőfolyadékkal, az ablakmosó tartályt fagytűrő folyadékkal kell feltölteni. A hűtő-fűtő technikai berendezéseket tanácsos átvizsgálni és páramentesítőt vásárolni.

A klímával szerelt autóknál hatásos a rendszert használni, mivel száraz levegőt fúj, így az ablakokról gyorsan letisztul a pára. Az ABS-es autóknál – de a hagyományos fékrendszerrel szerelteknél is – hasznos a fékek ellenőrzése.

A téli vezetés technikájával kapcsolatban Németh László vizsgabiztos, a felügyelet osztályvezetője hangsúlyozta:
– Az előnytelenül megváltozott út- és látási viszonyok miatt nagyon fontos, hogy minden lámpánk megfelelően működjön. Gyakran látni olyan járműveket a forgalomban, amelyeken nem működik a hátsó világítás, de van, amelyiknél egyik sem. Ködös időben a hátsó, ködhelyzetjelző lámpákat jobban lehet látni, s ha a látási viszonyok lassú haladást tesznek indokolttá, azokat lehet használni.

Tartsunk nagyobb féktávolságot, ezzel időt hagyunk rá, hogy adott esetben menekülési irányokat keressünk. Tartózkodjunk a hirtelen kormánymozdulatoktól, fékezéstől, úgy kisebb a valószínűsége a megcsúszásnak.

Ha leesik az első hó, célszerű lenne mindenkinek egy nagyobb teret keresni, például egy üres parkolót, ahol kitapasztalhatja járművének viselkedését.

Sokan azt hiszik, az ABS mindenható. Valóban nagyon sokat segít, de ha szerencsétlenül alakulnak a tapadási viszonyok, megpördülhet az autó. Kanyarból való kigyorsítás közben is megcsúszhat a jármű a síkos úton. Ezért biztonságos kanyarvételi sebességgel kell bemenni, s amikor már szinte egyenesben vagyunk, akkor szabad gyorsítani, véletlenül sem a kanyar közepén. A hidak, felüljárók alulról is hűlnek, de hasonló jeges veszély leselkedhet az autósokra az erdősávoknál is.

– Ne hagyatkozzunk csak a járművek technikai felszereltségére. Egymásra figyelve, türelemmel kell közlekedni. Inkább tíz perccel később érjen haza mindenki, mint pár percért kockáztatva sérülten vagy sosem – tanácsolta a vizsgabiztos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kanadai segítséggel épül az új Lada-gyár

A kanadai partner részben a gyártelep berendezésében lesz az oroszok segítségére. Tovább olvasom