Kisalföld logö

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Készítse fel autóját a nyaralásra!

A nyaralás csak nekünk pihenés, autónknak megterhelő időszak. Indulás előtt szánjunk rá egy órát!

Ha nyaralni megyünk, akkor az átlagosnál nagyobb terheléssel, nagyobb átlagsebességgel autózunk és a hőséggel is számolnunk kell. Érdemes ezért az utazás előtt átvizsgálni autónkat, hogy ne okozzon bosszús pillanatokat a nyaralás alatt.

- Kezdhetjük a felkészülést a tartozékokkal: nézzük meg, hogy az izzókészletben olyan égők vannak-e, amelyek valóban alkalmasak az autónkban lévők pótlására.
- Ellenőrizzük a lámpákat is, hogy mindegyik működőképes-e, s csekkoljuk le az autó többi elektromos berendezésének üzemelését is, például a légkondicionáló ventillátoráét.
- A keréknyomást hideg gumikkal ellenőrizzük. A terhelésnek megfelelő értéket átalában megtaláljuk az autóban, de gumisok is segítenek
Ha a gépkocsiban lévő akkumulátor elmúlt két éves, érdemes szakemberrel megméretni a töltöttségét.
- Vigyünk magunkkal az útra bikakábelt és vontatókötelet is.
- Méressük meg a fékfolyadék forráspontját! Ha a folyadék elöregedett és a forráspont túl alacsony, komoly veszélybe kerülhetünk egy alpesi hágón leereszkedve. A sok csomag és utas miatt a nagyobb tömeg és sebesség eleve erős terhelésnek teszi ki a fékrendszert.
- Vizsgáljuk át az egészségügyi csomagot is, ami nem csak közúti balesetnél tehet jó szolgálatot, de akkor is, ha például egy kagyló fölsérti a talpunkat.

Tanácsok a vezetéshez

- Ne induljunk útnak fáradtan, inkább halasszuk későbbre az indulást és pihenjünk pár órát. 2-3 óránként érdemes megállni 10-15 percre, amit használjunk ki a felfrissülésre. Mosakodjunk meg, együnk-igyunk és tornáztassuk meg végtagjainkat!
- Ne próbáljuk magunkat kávéval, energiaitalokkal ébren tartani, inkább aludjunk egy rövidet a parkolóban. Légkondicionálót használva is húzzuk le időnként az ablakokat, hogy friss oxigén jusson az utastérbe.
- Autópályára felhajtva ne előzzünk le rögtön mindenkit a belső sávban, előbb vegyük fel a tempót a külső sávban. A könnyebb tájékozódás érdekében egy cetlire írjuk fel az utunk során érintendő főbb városokat, és ragasszuk a napellenző belső felére, így térkép nélkül is könnyen követhetjük a kitalált útvonalat.
- Utazás előtt ne együnk nehéz ételeket, mert rontja koncentrációt. Alkohol, bódító anyagok, gyógyszer hatása alatt semmi esetre se üljünk a volán mögé! Ülésünket, ha van rá mód, a megszokottnál kissé magasabbra állítsuk, amivel javíthatjuk a szervezet vérkeringését, csökkentve ezzel a fáradékonyságot.

Turbós motoroknál jócskán megtoldhatjuk a feltöltő élettartamát, ha a hosszabb út után megállva 3-5 percig még terhelés nélkül járni hagyjuk a motort. Így az igen nagy fordulatszámon pörgő turbó "lecseng".

Ismeretlen útszakaszon ne hajtsunk át nagy sebességgel, mindenféle pocsolyán, ki tudja, mit rejthet a víz. Ne hallgassuk túl hangosan a zenét az autóban, mert fárasztóan hat a szervezetre. Tankoljunk időben, hiszen az autópályákon néhol 80 kilométert is autózhatunk anélkül, hogy újabb töltőállomást találnánk. Egyes déli országokban pedig a délutáni szieszta alkalmával a kutak is bezárnak.

Érdemes beszerezni a több országban kötelezően előírt fényvisszaverő mellényt is. Ausztriában például csak mellényben szállhatunk ki az elakadt autóból. A mellényből nem elég egy a vezetőnek, az összes kiszálló utason számon kérhetik viselését.

Ellenőrizzük az ablakmosó tartályban lévő folyadék szintjét, töltsük fel a hűtő-kiegyenlítőtartályt is folyadékkal
Érdemes a pótkerék keréknyomását is ellenőrizni, ki tudja, hol kapunk defektet. Persze ne feledkezzünk meg a profilmélység vizsgálatáról sem és nézzük át a gumi oldalfalát is az esetleges sérülések felfedezése végett. Szálszakadásos, kidudorodó oldalfalú gumival ne induljunk el!

Érdemes legalább egy az első szélvédőt kitakaró "védőernyőt" magunkkal vinni. Nemcsak a melegtől óvja az utasteret, de a kormány sem válik tüzessé.

Vigyünk magunkkal elegendő folyadékot az utasok számára, mert határátkelőhelyeknél, fizetőkapuknál vagy egyéb torlódásokban akár több órát állhatunk a tűző napon, ami igencsak megviseli az emberi szervezetet.

Ellenőrizzük a motorolaj szintjét. Ezt a motor leállítása után 15-20 perccel, sík terepen végezzük. A túl korai vizsgálat és az autó ferde állása is mérési hibához vezethet. Az olajnak időre van szüksége, hogy visszacsöpögjön a karterba. Ha benzinkútra megérkezve méregdrága olajat akarnak megvetetni velünk, ne ugorjunk be rögtön! Negyed órás állást követően nézzük meg újra, mit mutat a nívópálca.

Ha a nyaralás során túllépnénk a szervizperiódust, még nyaralás előtt vigyük el az autót a kötelező szervizre. Ezzel növelhetjük a tökéletes működés valószínűségét és egy esetleges garanciális vitában sem kerülünk vert helyzetbe. Egyes gyártók ugyan engedélyeznek némi csúszást, mások viszont megkövetelik a periódusok pontos betartását.

A csomagok elhelyezésénél figyeljünk arra, hogy amit csak lehet, zárható részbe és ne az utastérbe rakjunk. Nem csak a biztosítótársaságok ez irányú kikötései miatt, hanem, hogy fékezéskor se okozzanak sérülést az elszabaduló tárgyak. A nehéz tárgyakat mindig a hátsó üléstámlához tegyük és lehetőleg rögzítsük, hogy ne gyorsulhassanak fel. Ütközéskor a nekilendült súlyos csomagok képesek áttörni az üléstámlát.

 
A biztonságot egy feltöltött tartalék üzemanyagkanna jelentheti, ha az adott ország szabályozása nem tiltja bevitelét. Érdemes a nagyobb olajcégek kúthálózatának tagját választani külföldön is, hiszen az egyfajta minőségi garanciát jelent.

Bár sokan megfeledkeznek róla, továbbra is kötelező az autók hátuljára H betűs matricát ragasztani. Hiányában akár a határátlépés is veszélybe kerülhet.

Utazás előtt érdemes tájékozódni az Útinform 24 órás ügyfélszolgálatánál (Tel: (06-1) 336-24-00) az esetleges torlódásokról, útlezárásokról, amik utunkat érinthetik. Mindig használjuk a biztonsági övet, az anyósülésen utazók pedig ne a műszerfalon pihentessék lábukat, az ugyanis balesetveszélyes.  

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ford SAV: gyártásba kerül

A Ford SAV nevű, a Mondeo és a Galaxy közötti koncepcióautója hamarosan realitássá válik. Tovább olvasom