Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 10°C Még több cikk.

Jeges a szélvédő? Mutatunk 5 trükköt!

Akinek nincs lehetősége arra, hogy kocsiját éjszakára garázsban helyezze el, annak bizony rendszeresen meggyűlik a baja a befagyott szélvédővel.
A jeget el kell tüntetni a szélvédőről, a szűk látótér nemcsak az adott sofőrt, hanem a közúti közlekedés többi résztvevőjét is fokozottan veszélyezteti. Hogy a kilátás megfelelő legyen, mindenképp meg kell tisztítani az oldalablakokat, és a hátsó ablakot is. 

1. Kesztyűben 

Szobahőmérsékletből kilépni a fagyra eleve nem kellemes, de a kezet és az ujjakat különösen megviselheti a hirtelen hőmérséklet-változás. Ha nem akarjuk, hogy a művelet közben és a művelet után szúró fájdalom kínozza kézízületeinket, feltétlenül húzzunk kesztyűt, mielőtt elkezdjük lekaparni a jeget.

2. Fűtés kell

A lustább sofőrök, illetve azok, akik nem sietnek sehova, sokszor nem hajlandók kézbe venni a kaparót, csak elindítják a kocsit, maximumra állítják a fűtést és a ventilátort, és várják a hatást. 5-10 perc általában elég arra, hogy a szélvédőről leolvadjon a jég. A módszer hátránya, hogy eltékozoltunk némi üzemanyagot, az oldalablakokról pedig nem feltétlenül olvad le a jég, így azt le kell kaparni. A fűtést viszont mindenképp érdemes bekapcsolni akkor is, ha kaparunk, mert mire végzünk, a kocsi már jó eséllyel bemelegszik. (És kevésbé párásodik be, ha beülünk a volán mögé.)

3. Állófűtés

A gépkocsik akár programozható állófűtéssel is felszerelhetők, ezzel megoldható, hogy mire reggel a kocsihoz érünk, a jég már leolvadt, az autóban pedig kellemes meleg uralkodik. Ez azt is jelenti, hogy a szélvédője sem lesz jeges. Az állófűtés a motor élettartamát is meghosszabbíthatja, azonban ára rendkívül borsos.

4. Jégoldó spray

A leggyorsabb befagyott szélvédő elleni fegyver a jégoldó spray - pár spriccelés a jeges felületekre, és az anyag másodpercek alatt hatni kezd, és feloldja a jeget, amit aztán már le is törölhetünk. Apró hátránya, hogy ha a szélvédő hideg, és a hőmérséklet is fagypont alatt van, vékonyan visszafagyhat az üvegre jég. Érdemes tehát ennél a módszernél is beindítani a motort, és a fűtést. Ha a kocsiba eleve fagyálló szélvédőmosót töltöttünk, azzal is elérhetjük a kívánt eredményt.

5. Nincs kaparó! Mit csináljak?

Pánikra semmi ok. Ha a szélvédő befagyott, de nincs kaparónk, ne essünk kétségbe. Bármilyen műanyag kártya alkalmas rá. Ha végképp nincs más, akár a bankkártyát, a személyi igazolvány vagy a jogosítvány is - ezek mindig vannak a sofőrnél. Arra viszont nagyon ügyeljünk, hogy óvatosak legyünk, mert a műanyag kártyák könnyen eltörhetnek. Utána az első benzinkútnál vásárolhatunk egy rendes kaparót, azt pedig tartsuk az autóban, hogy mindig kéznél legyen.

(A Parameter cikke alapján)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnőtt az elektromos autók iránti érdeklődés

Az állami támogatás nyomán megnőtt az érdeklődés az elektromos autók iránt, de idén várhatóan már nem sok, támogatással vásárolt autót helyeznek üzembe. Tovább olvasom