Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Index nélkül nincs sávváltás!

Innovációs Díjat nyert véletlen sávelhagyásra figyelmeztető rendszerével a Citroën.

Az elismerést a számos európai autós magazin főszerkesztőiből álló Presse AutoEurope ítélte oda a márka újításának. Az Innovációs Díjjal innovatív termékek és anyagok kifejlesztését és gyártását díjazzák az autóiparban.

BMW 320d
A véletlen sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (AFIL) a világon az első rendszerek egyike, amely megoldást kínál a figyelem lankadásának problémájára. Ez az újítás jelentős előrelépés a biztonság területén és azon műszaki megoldások közé tartozik, amelyeket kifejezetten a vezető figyelmetlensége és átmeneti koncentráció kiesése, stb. miatt kialakuló veszélyes helyezetek kivédésére fejlesztettek ki.

A Citroën C5 illetve C4 modelljeihez rendelhető véletlen sávelhagyásra figyelmeztető jelzés (AFIL) autópályán, vagy autóúton (80 km/h felett) érzékeli az útburkolatra festett terelő-, vagy záróvonal irányjelzés nélküli, véletlen átlépését. A figyelmetlen vezetőt a rendszer a sávelhagyásnak megfelelő oldalon, az ülésbe épített rezgő elem bekapcsolásával figyelmezteti, hogy időben reagálhasson.

A gépkocsi első lökhárítója alatt elhelyezett hat pár infraérzékelő figyeli és érzékeli a sávelhagyást. Mindegyik érzékelőben egy infravörös sugarakat kibocsátó dióda és egy érzékelő cella található. A dióda által az úttestre kibocsátott infravörös sugárnyaláb eltérő visszaverődése biztosítja az útburkolati jelek érzékelését.

Az információ a számítóegységhez fut be, amely a sávelhagyással egyező oldalon bekapcsolja a vezető ülésébe épített rezgő elemet. A bal, vagy jobb oldali rezgő elem bekapcsolásával figyelmeztetett vezető visszakormányozhatja a gépkocsit a megfelelő irányba. A műszerfalon található gombbal aktiválható/dezaktiválható rendszer az utasok zavarása nélkül lép működésbe és segítségével a vezető teljes mértékben kézben tarthatja a manőverezést.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 éves az Audi quattro

Az első quattro 1980-ban a Genfi Autószalonon debütált és napjainkig tartó sikertörténetet írt. Tovább olvasom