Kisalföld logö

2018. 12. 19. szerda - Viola -5°C | 3°C Még több cikk.

Idén a lóerők után fizetünk

Az autósok örülhetnek, miután a törvényben előírt március 15-i határidőnél több héttel később kell befizetniük az idei súlyadó első felét. Pontosabban mostantól nem is súly-, hanem teljesítményadóról van szó: a kilók helyett a lóerőket adóztatják.
Kattintson a képre >>
A legtöbb önkormányzatnak általában nyögvenyelősen kezdődik az év, miután januárban dupla bért kell kifizetni az alkalmazottaknak (a rendeset és a tizenharmadik havit). Ezekben a hetekben sokuk még nehezebb helyzetben van, miután a gépjárműadót nem tudták időben kivetni, s így a szokásosnál is kevesebb bevételre számíthatnak az első negyedévben.

Dr. Lacó Bálint, a Magyar Államkincstár megyei területi igazgatóságának vezetője lapunknak elmondta: a csúszást az okozta, hogy a Pénzügyminisztérium által a településeknek biztosított szoftver első két verziója nem működött megfelelően. A problémát azóta kiküszöbölték.

A Kisalföld úgy tudja, hogy a gépjárműadó első félévi összegét így sem lehet az adózás rendjéről szóló törvényben meghatározott március 15-ig beszedni. A járműtulajdonosnak a határozat kézhezvételétől számítva legalább harmincnapos határidőt kell adni a befizetésre, és csekket eddig legfeljebb elvétve kaphatott valaki.

Nemcsak a késés jelent változást ebben az évben, hanem az adó alapja is. A súlyadó mértékét kezdetben az önkormányzatok, 2003-tól az állam állapította meg. A gépjárművek minden megkezdett 100 kilogrammja után 1200 forint adót kellett fizetni tavaly, amely a helyhatóságok kasszáját gyarapította. Ebből az autók környezetvédelmi osztályba sorolása alapján 20–30 százalékos kedvezmény járhatott. A fizetendő „tarifa" ettől az évtől a jármű életkorától és teljesítményétől függ.
A legrosszabbul a könnyű, de nagy teljesítményű sportautók gazdái járnak.

A gépkocsi gyártási évében és az azt követő három naptári évben kilowattonként (1 kilowatt = 1,36 lóerő) 300 forintot kell fizetni. Négy-hét éves járműnél 260, nyolc-tizenegy évesnél 200, tizenkét-tizenöt évesnél 160, tizenhat évesnél és idősebbnél 120 forint a kilowattonkénti adó.
Megmarad az önsúly szerinti adóztatás (változatlan adómértékkel) az autóbuszoknál, a nyerges vontatóknál és a lakópótkocsiknál. A tehergépjárműveknél szintén nem módosul az adóalap (önsúly plusz a raksúly 50 százaléka). Mostantól fizetni kell a személyautókhoz hasonló módon a 250 cmB alatti, rendszámtáblával ellátott motorkerékpárok után.
A Kisalföld megkereste az ügyben a Kormányszóvivői Irodát is. Lendvai Béla osztályvezető szerint a változás az igazságosabb teherviselést szolgálja úgy, hogy közben az átlagosnak tekinthető járművek adószintje nem változik. „A tavaly befolyt 55 milliárd forinthoz képest idén mintegy ötmilliárddal több bevétele lesz az önkormányzatoknak a gépjárműadóból. Ugyanakkor a változtatás nem elsősorban ezért, hanem az igazságosabb szemlélet miatt fontos" – tette hozzá a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skandináv esszencia a viszonylag kis karosszériában

Ha egy olyan parkolóban keressük az új C30-ast, ahol sûrû rendben… Tovább olvasom