Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Gépjármű-biztosítás: Most választható a kötelező

A hónap végéig dönthetnek a gépjármű-tulajdonosok, jövő évre melyik biztosítónál kötik meg a kötelező felelősségbiztosítást. Érdemes tájékozódniuk, mert nagyok lehetnek a különbségek, csábítóak a kedvezmények, de nem biztos, hogy érdemes váltaniuk.
Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum Különböző ajánlatok: A nagyvárosokban élőknek általában többet kell fizetniük, mint a kistelepülések lakóinak.
Akárcsak az előző években, idén is október végén hirdették meg a biztosítók, hogyan változtatják meg a náluk köthető kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) feltételeit, díjait. A tulajdonosok november 30-ig dönthetnek: új biztosítót keresnek vagy maradnak annál, amelyikkel az idei évre szerződést kötöttek. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) elnöke szerint érdemes körbenézni a piacon, mert látványos eltérések lehetnek, de pár ezer forintos különbség miatt nem éri meg az ügyintézéssel bajlódni.

Erdei István tájékoztatása alapján általánosnak tekinthető, hogy a biztosítók a „jó partnereiknek", azoknak, akik nem okoztak kárt, kedvező kondíciókat ajánlanak: egyáltalán nem vagy csak kismértékben emelik díjaikat. Az is megállapítható, hogy a fiataloknak többet kell fizetniük, mint az idősebbeknek, a nagyvárosokban élőknek többet, mint a kistelepülések lakóinak. A magyarázat szerint a rutin hiánya és a sűrű forgalom miatt kerülnek az említettek a „veszélyes" kategóriába. Összességében az inflációval azonos mértékben, azaz mintegy 5,5–6 százalékkal emelkednek jövőre a kötelező gépjármű-biztosítások díjai. Akad olyan biztosító, amelynél az egyik konstrukció 79 százalékkal drágult, ám ugyanezen intézetnél egy másik konstrukció 7 százalékkal olcsóbb lett. És a fizetendő összeg mellett a biztosítók sorsolási akciói, szolgáltatásoknál és vásárlásnál igénybe vehető kedvezményei, vásárlói klubjai is befolyásolhatják a döntést.

Több mint 10 biztosító foglalkozik a kgfb-vel és a piac 60 százaléka egy meghatározó szereplő birtokában van. A többiek a fennmaradó részen osztoznak és vannak új szereplők is e porondon – tudtuk meg a szakembertől. A gépkocsi-tulajdonosok az ajánlatokról internetes honlapokon, reklámokon, ügynökökön keresztül tájékozódhatnak, esetleg maguk körbejárják a biztosítókat, beszerzik és összehasonlítják feltételeiket, díjszabásukat. Ha ezt bonyolultnak tartják, akkor biztosítási alkuszhoz fordulhatnak, aki az összehasonlító elemzést elvégzi helyettük.
Jó tudni, hogy váltáskor az új biztosító a bónuszkedvezményt akkor tudja megadni, ha arról a gépkocsi-tulajdonos igazolást szerez. Tíz balesetmentes év után jár a legnagyobb kedvezmény, ilyenkor a díj felét kell csak fizetni. Gépjármű-felelősségbiztosítás esetében a kár látványosan nagy lehet, mert nem ritkák a 10–20 millió forintot érő kocsik. A szakma e tárgykörben csúcsként egy spanyolországi esetet emleget, amely során kamion hajtott kempingbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad az autópálya-matrica?

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem támogatja a környezetvédelmi tárca azon tervezetét,… Tovább olvasom