Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Ford Verve Concept: betekintés a jövőbe

A nemrég a Frankfurti Autószalonon bemutatott merész és színes Ford Verve tanulmányautó bepillantást enged a Ford jövőbeli kisautóinak formavilágába. Az első abból a három tanulmányautóból, amelyek a legfontosabb régiókban – Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában – mutatkoznak majd be.

„A Ford Verve koncepción eddigi legkifejezőbb formanyelvünket alkalmaztuk" – mondta Martin Smith, Ford of Europe vezető formatervezője. „Merész, sőt radikális; bemutatja azokat a lehetőségeket, amelyek a Ford kinetikus dizájnjában rejlenek a kisautók világában is, ahol a kifinomult ízlésű, divatorientált generáció divatos, modern és individualista termékeket igényel."

A telt színekben pompázó, különleges anyagokat felvonultató autót a divat és a kozmetikumok világa inspirálta. A Ford Verve koncepciót a Ford angliai (Dunton) és németországi (Köln) formatervezési stúdióinak közös csapata hozta létre.Merész kifejezés

A közelmúlt Ford tanulmányautóinak, az iosis és az iosis X koncepcióautók kinetikus dizájnjának lendületére építve, valamint az új modellek – például a Ford Mondeo – prémium jellemzőit átvéve a Ford Verve koncepció a kisautó tematikájának merész feldolgozása.
„Precíziós szobrászat", „agilis izomzat", „hangsúlyosan atlétikus" – Martin Smith ilyen kifejezésekkel jellemzi a karosszéria alakjának telt felszíneit, amelyeket a kecses tetővonal, a B oszlopok szerkezete egészítenek ki, hogy elegáns, kupészerű és kifinomult megjelenést adjanak a kisautónak.
A fényezés színe – mély bíbor, amely a még teltebb csillogás érdekében sötétített fedőréteget kapott – igazán merészen fejezi ki az autó individualizmusát és exkluzivitását.Bár a koncepcióautó tervezése során nagyfokú alkotói szabadságot élvezhettek, Chris Hamilton karosszéria-formatervező és a dizájner csapat mégis szem előtt tartották a realitást, így a Ford Verve koncepció a gyárthatóság szempontjainak figyelembe vételével készült el.

Stílus és energia – mozgásban

A Ford Verve koncepció orr-része merész és sportos, ugyanakkor barátságos és magával ragadó. A jármű elejét a nagyméretű, fordított trapéz körvonalú alsó hűtőmaszk és a kisebb, felső hűtőmaszk közepére helyezett méretes, ovális Ford-embléma uralja.

Az alsó hűtőmaszkban szabályos sorban ismétlődő „golyóformákkal" megszakított, erőteljes, vízszintes sávok húzódnak, amelyek a rájuk merőlegesen futó függőleges rudakkal közösen érdekes vizuális hatást keltenek. Az alsó hűtőmaszk és az embléma kialakítása a dizájncsapat szándékai szerint a Ford jövőbeli termékeinek visszatérő és jellegzetes formai eleme lesz.A motorházfedél alakja is dinamikus – tónusos és atlétikus, de nem eltúlzottan izmos. Ez a látvány egyesül a Mondeo által ihletett, hangsúlyosabb, hátrafelé elnyúló fényszórók által teremtett hangulattal, s így a Ford Verve koncepció orr-része barátságos, nyílt és hívogató személyiséget sugároz. A látványos fényszórókban két projektoros fényszóró és egy LED-es lámpatest kapott helyet.

Oldalnézetből a Ford Verve koncepció céltudatos, előre tolt utastere a mozgásban lévő energia benyomását kelti. A karosszéria övvonala szintén hozzájárul a formák drámai összhatásához, ami a kontrollált feszültség érzését kelti. A kerékjárati ívek szintén feszültséget és erőt fejeznek ki – ez is a kinetikus dizájn jellemző eleme.

A 18 collos, tizenkét küllős, kétrészes könnyűfém keréktárcsák dizájnja még drámaibbá teszi az autó megjelenését. A keréktárcsák kialakítása világos és levegős, érezhető benne a mélység és a háromdimenziós forma, amely a tekintetet a küllők tövéhez vonzza. A Ford Verve koncepció alacsony profilú abroncsainak oldalfalán a karosszéria fényezésével egyező színű csík fut végig.A jármű egyéb díszítő elemei – egy finoman megrajzolt krómcsík az ajtókilincsekben, a polírozott alumínium hasonlóan elegáns használata az alsó hűtőmaszknál, a hátsó rendszámtábla körül, illetve az első ködlámpák alsó élein – mind-mind a gondosan megválasztott divatkiegészítőket juttatják eszünkbe.

Ezek az elemek együtt a prémium minőség olyan színvonalát teremtik meg, amely a kisautókban még szokatlannak hat.


A belső kinetika

A Ford Verve koncepció belül legalább olyan látványos, mint kívül. A merészen megformált felszínektől kezdve az ellenállhatatlan anyagok használatán át egészen a gazdag színek alkalmazásáig az egész modellt a divatosság és a kifinomultság játékos érzése jellemzi. Emellett olyan új technológiák is megtalálhatók benne, amelyek egy napon majd a sorozatgyártás elemei is lehetnek. A Ford Verve koncepció – különösen a műszeregység felépítésében – fittyet hány a tradíciókra, hiszen az érzéki vonalakkal és telt formákkal megrajzolt egység mellett a tipikus, hagyományos műszerfal igazán ódivatúnak hatna.

A felső műszeregységre a hangsúlyozottan ívelt formák jellemzők; ez az elem Tiago Diaz és Ernst Reim, a Ford belső formatervezőinek munkáját dicséri. Az utastéri elemek – különösen a műszeregység és az ajtókárpitok – telt felszínei és lendületes kontúrjai a jármű karosszériáján alkalmazott kinetikus dizájn jellegzetességeit tükrözik. Ezek az elemek együtt teremtik meg az utasokban a biztonság érzetét, amely megfelelő ellenpontot képez a belső térnek a panoráma üvegtető által létrehozott levegősségével.A mobiltelefonok által ihletett

A Ford Verve koncepció annak a generációnak készült, amely a mobiltelefonokkal együtt nőtt fel.
A belső tér egyik legmeghatározóbb eleme a műszerfal középső részének kialakítása. Esztétikai szempontból követi a műszerfal alakjának vonalvezetését és íveit, s szemet gyönyörködtető szárnyas motívummal emelkedve keretezi a műszerfal felső részébe telepített színes, nagyképernyős Ford Convers+ rendszert. A Ford Verve koncepcióban látható Ford Convers+ rendszer az Ember Gép Interfész (HMI) legújabb generációja, amely a nemrég bemutatott Mondeóban is helyet kapott. Ez már önmagában is jelzi, mennyire kifinomult a Ford Verve koncepció. A műszerfal felső részének kialakítása, a gazdag belső színvilág és anyagválasztás, valamint az ékszerszerűen csillogó lakkozott fabetétek kombinációja valóban különleges. A fő műszerek – a sebesség- és a fordulatszámmérő – különleges, távcsőre emlékeztető keretet kaptak: ezek lakkozott fából készült rövid alagutak, amelyek harmonizálnak a középkonzollal és divatkiegészítőként ellenpontozzák a gazdag belső színeket.

A Ford Verve koncepció kormánya megint csak igazi mestermű. Középső része – egy lakkozott fával keretezett, puha tapintású felület – szép vizuális és tapintási hátteret ad a Ford ovális emblémájának. A háromküllős volán két szélső küllőjén a HMI rendszer kapcsolói helyezkednek el.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hazánkban is bemutatkozott az új Skoda Fabia Combi

Már hazánkban is kapható az új Skoda Fabia Combi, ami igen gazdag hagyományok folytatója. Közvetlen… Tovább olvasom