Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Elegancia és dinamika: Az új Audi A5

Az Audi vérpezsdítő új modellcsaláddal jelenik meg egy kifejezetten az érzelmek vezérelte piaci szegmensben: az A5 az Audi nagysikerű formai nyelvezetét élményszerű dinamizmussal fogalmazza meg, s a nagyszerű vezetési élményt a márkára jellemző minőséggel és igényességgel egyesíti.
Az Audi A5 progresszív formavilága éppoly elegáns, mint amilyen dinamikus fellépést kölcsönöz az új kupé számára. Erőteljes FSI és TDI-motorok, teljes egészében új fejlesztésű precíziós futómű és a prémium kategória innovatív felszerelései avatják az Audi A5 család tagjait igazi korszerű Gran Turismo modellekké, mégpedig a legjobb fajtából.

A sorozatot a különleges modellek sportosságával az Audi S5 teszi teljessé. Bivalyerős V8-as FSIaggregátja atlétikus formavilágával tökéletes összhangban álló dinamikai képességeket biztosít az S5 számára.

Az Audi A5 4,63 méteres hoszszúságával a prémium kategória kupéi közé tartozik. Négy kényelmes ülése, illetve a 455 literes csomagtere valóban kényelmes utazómodellé avatja. Az illő menetdinamikai adottságokról a 125 és 195 kW (170 és 265 LE) közötti teljesítménnyel rendelkező korszerű FSI- és TDI-motorok gondoskodnak. Mindegyikük közös vonása a különösen takarékos és környezetbarát üzemelés. Az erőátviteli rendszer első- vagy összkerékhajtással, hatfokozatú manuális vagy automatikus sebességváltóval egyaránt kialakítható. A teljes egészében új fejlesztésű futómű a dinamikus irányíthatóságot a lehető legmagasabb szintű menetbiztonsággal egyesíti.


A kívánatos kupé

A kupé-vásárlók alapvetően érzelmi alapon döntenek új autójuk kiválasztásakor, egy sportos kétajtós esetében a legfontosabb érv kétségkívül a formavilága. Az Audi A5 pedig e téren is önmagáért beszél: az Audi progresszív, és stílusos formai nyelvezete itt valóban új magaslatokba ér. Sportos körvonalak, a pontosan végigvezetett vonalak és a feszültséget sugárzó felületek összjátéka, a kifejező orr és az éppoly egyéni far egy abszolút csábító megjelenésű kupévá áll össze. „Az Audi A5 a legszebb autó, amit valaha is terveztem" - nyilatkozta Walter de’Silva, a Volkswagen konszern vezető formatervezője. Sportosság, elegancia és nagy teljesítmény - ma már minden egyes Audi modell alapvető sajátosságai. Az A5 esetében azonban a márka „genetikai kódjának" ezen elemei érthetően különösen koncentráltan jelennek meg, s rögtön az első pillantásra felismerhetők. A kupé arányait így a meglehetősen széles és lapos karosszéria határozza meg, a rövid első túlnyúlástól a C-oszlopokon át egészen a far kompakt lezárásáig.

Fénnyel játszó vonalak és felületek

Az orr kifejezetten határozott vonásokkal tekint előre. A „singleframe" hűtőrács immár az új Audi modellek egyik legjellegzetesebb eleme, a karcsú és szögletes fényszórók, illetve a hatalmas légbeömlő nyílások pedig az első rész kifejezetten széles hatást keltő arányait hangsúlyozzák. Az autó farára szintén ez jellemző: az Audi A5 sportos fellépését a markáns vízszintes vonalak és a széles, kifelé domborodó hátsó lámpatestek hangsúlyozzák. Az oldalnézet vonalait az erőteljes, trapézt formáló C-oszlopok határozzák meg.

A kerékjáratok intenzív kiemelése a széles és lendületes vállöv mentén szintén az összkerékhajtás úttörőjére emlékeztető stílusjegy. Az Audi A5 vonalai és felületei egyfajta különleges játékot űznek a fénynyel, különleges szoborszerű mozgalmassággal ruházva fel az Audi design egyedülálló formavilágát. Különösen szép az Audira oly jellemző részletek iránti igényesség a fényszórókon is felismerhető példája: az igényes kialakítás precizitást és a high-tech stílusát sugározza. A Xenon-plus fényszórók nyolc-nyolc LED-ből álló nappalivilágítás-csíkja ugyancsak semmi mással össze nem téveszthető elem.

Belső tér: Az Audik luxusszintű tökéletessége

A belső teret az ember és az autó közötti kapcsolat, vagyis az ergonómia és a funkcionalitás határozza meg, az Audira jellemző exkluzív anyagválasztással és legmagasabb szintű kidolgozással. Az A5 belterét a hosszú utazások során is kellemes közérzet atmoszférája határozza meg. A „cockpit" teljes felépítése a műszereket a középkonzollal közös egységbe foglalva, egyértelműen a vezetőre összpontosít. A mozgalmas formák, a kidolgozás pontossága, a kezelőelemek igényes kimunkálása olyan vizuális ínyencségek, amelyek szinte azonnali érintésre is csábítanak. A belső tér formavilága így az Audi A5 minden egyes útja alkalmával egyben a tapintás élményét is kínálja. Az egységes kialakítás kiváló példája az ajtókárpit, amelyen a kezelőelemek, a dekorberakások, a kartámasz és a rakodórekesz egyetlen vizuális egységbe tömörülnek.

A műszerfal a sebesség- és a fordulatszámmérő csepp alakú szegélyével szintén az Audi jellegzetes formai elemeit vonultatja fel, ám minden részletében új tervezésű. Az MMI kezelési rendszer képernyője az új A5 esetében is a vezetőtérben ergonómiailag tökéletes módon, igen magasan kapott helyet. A nagy elismerést aratott, intuitív MMI menüvezetését továbbfejlesztették, még könnyebben érthetővé téve a sokrétű funkciók használatát

Az erő és a vezetési élmény szolgálatában

Egy erős és sportos kupéba nagyteljesítményű és igen hatékony működésű motorok illenek. Az Audi A5 ennek megfelelően az innovatív technikákra alapoz: az új modellcsalád mindegyik erőforrása közvetlen üzemanyag-befecskendezéssel működik, a benzinesek az FSI, míg a dízelek a commonrail TDI rendszerrel. Ezek mindegyik aggregát számára magas forgatónyomaték-szintet és kifejezetten pörgős karaktert kölcsönöznek, mégpedig optimális energiafelhasználás melletti intenzív teljesítmény-leadás kíséretében. A rendkívül kulturált járású TDI-motorok sportos adottságaikkal éppoly jól illenek az A5 karakteréhez, mint a benzinesek, a döntés egyedül a vezető személyes ízlésén múlik. Mindegyik erőforrás hatásosan igazolja, hogy a takarékos üzem és a vezetési élvezet korántsem zárják ki egymást.

Multitronic váltó nyolc fokozattal és sport üzemmóddal

A motor teljesítményét alapkivitelben sportos hangolású hatfokozatú manuális sebességváltó továbbítja a hajtott kerekek felé. E váltóművet egyformán rövid kapcsolási utak és magasfokú kezelési kényelem jellemzi. A 3.2 FSI és a 2.7 TDI számára a páratlan kényelmet kínáló „multitronic" fokozatmentes automatikus sebességváltó is rendelkezésre áll. Magas hatásfokával és igen takarékos leghosszabb áttételével mindenkor optimális munkaponton működve, különösen alacsony fogyasztást biztosít. Ha a vezető sportosabb stílusban kíván közlekedni, a váltómű nyolc, elektronikusan programozott áttétele között kézzel váltogathat.

Precíz szerkezet, dinamikus menettulajdonságok

Az Audi A5 már álló helyzetben is kifejezetten dinamikus hatást kelt. A széles nyomtáv, a nagyméretű kerekek és a rövid túlnyúlások azonban nemcsak az erőteljes fellépést, hanem az egyedülállóan aktív vezetési élményt is szolgálják. Az Audi A5 még magasabbra emeli a mércét kategóriájában a pontos kormányzási tulajdonságok, a kiemelkedő úttartás, a magasfokú dinamika és a mindezek mellett is magasszintű gördülési kényelem tekintetében. Az Audi tervezői mindezt teljesen új tervezésű futómű konstrukcióval érték el. Az első kerekeket alsó és felső keresztlengőkarokkal dolgozó, ötkaros mechanizmus vezeti, amely a magas fokú merevség biztosítása érdekében a karosszériához csavarkötésekkel szilárdan csatlakozó segédvázhoz kapcsolódik. A fogasléces kormánymű szintén teljesen új konstrukció, s az első tengely előtt, a kerék középvonala közelében elhelyezve, a kormányerők közvetlen átadásával kifejezetten dinamikus menettulajdonságokról gondoskodik.

Hosszú tengelytáv, rövid túlnyúlások

Az első futómű az első- vagy összkerékhajtáshoz csatlakozó, hosszában beépített motort tartalmazó elrendezés szerint igen előre került. A jármű újszerű felépítése hosszú tengelytáv, rövid első túlnyúlás alkalmazását, és optimális tengelyterhelés-eloszlást tesz lehetővé. Mindezek az új Audi A5 kiemelkedő menettulajdonságainak további alapelemeiként jelennek meg. A megoldás egy olyan műszaki bravúr révén vált lehetővé, amelyet a tervezők az Audi A8 modellből vették át: az első kiegyenlítőművet a tengelykapcsoló előtt helyezték el. A hátsó felfüggesztést trapézlengőkaros megoldással, teljesen új kinematika szerint alakították ki, amely kiemelkedő menetstabilitás mellett magasszintű gördülési kényelmet biztosít.

A felfüggesztés elemeinek többsége elöl és hátul egyaránt alumíniumból készül. A nagyméretű fékeket tartalmazó rendszert szintén a magasszintű menetteljesítményekhez igazították. A fékerő pontosan adagolható, a hátsó felfüggesztés újszerű kinematikája pedig hatékonyan mérsékli a fékezéskor fellépő úgynevezett „bólintás" jelenségét. A szériafelszereltséghez tartozó elektromechanikus rögzítőfék az A8 és az A6 modellekből lehet ismerős, s a váltókar melletti gombbal működtethető. Az A5 extrafelszerelésként az „Audi hold assist" rendszerrel is rendelhető, amely emelkedőn induláskor megakadályozza a jármű nem kívánt visszagurulását.

Tágas és szilárd

Az Audi A5 vezetője és utasai felé egyaránt nagyvonalúnak mutatkozik. Ez mindjárt a kényelmes méretekkel kezdetét veszi, s nem csupán az első üléseken: az A5 hátul is teljes értékű utazóautónak bizonyul. 455 literes csomagterével még a hosszú túrák során is mindig marad hely egy kis bevásárlásra. Az egyméteres rakodónyílás terjedelmesebb csomagok elhelyezését is lehetővé teszi, sőt, a tömött golftáskák még keresztben is elférnek az Audi A5 csomagtartójában. A hátsó ülés osztva előrebillenthető és a csomagtartóból kényelmesen kireteszelhető. A karosszériaszerkezetnek az Audi modelljeire jellemző extrém magas fokú szilárdsága a pontos irányíthatósági tulajdonságoknak éppúgy alapfeltétele, mint a masszívitás és a kényelem kellemes érzetének.

A tervezők az A5 esetében is sikerrel egyesítették a magasfokú sportosságot és dinamikát a kiemelkedő lengéskényelemmel. A karosszéria könnyűszerkezetes konstrukciójában olyan korszerű műszaki megoldások szerepelnek, mint az eltérő vastagságú lemezekből készült elemek, vagy a kombinált ponthegesztésű és ragasztott kötések, illetve az alumínium alkalmazása, például az első sárvédőknél.

Forrás: Autóbazár magazin
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadonatúj Toyota Corolla

A vadonatúj Toyota Corolla, a világ legkedveltebb modelljének 10. generációja már régóta a Toyota… Tovább olvasom