Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

El kell tüntetni az autóroncsokat

Az uniós irányelvekhez igazodva 2006-ra a kiselejtezett gépjárművek 85 százalékát újra kell hasznosítani. A 2002 után forgalomba hozott járművek visszavételének és a hulladék kezelésének költségét a gyártóknak kell állniuk.

A kormány az EU-s irányelvek érvényesülése érdekében várhatóan még ősszel rendeletet hoz a roncsautók kezelésének szabályairól - írja a Magyar Hírlap.
 
Most még a gyártóknak kell viselniük a 2002 után eladott járművek újrahasznosításának - visszavételének és kezelésének - költségeit. Az Európai Unió országai azonban szeretnék elérni, hogy 2007-től, a szennyező fizet elvnek megfelelően már a korábban gyártott járműveket is a gyártónak, vagy az importálónak kell majd állnia.

A szigorú irányelveket az EU az egyre nagyobb gondot okozó roncshalmok miatt hozta még 2000-ben. A magyar kormány pedig - az uniós irányelvekhez igazodva - várhatóan ősszel hoz rendeletet a roncsautókról. A rendelet tervezetének lényege, hogy a gyártóknak meg kell majd szervezniük a szelektív előbontást, mivel a gépjárművek több alkatrésze is veszélyes hulladéknak minősül. Követelmény lesz a roncsok folyadékmentesítése is. A bontásra pedig csak olyan üzemek kapnak majd engedélyt, amelyek biztonságosan tudják tárolni a különböző olajakat, savakat, akkumulátorokat.

Az uniós irányelvek értelmében 2006-ig el kell érni, hogy a kiselejtezett járművek 85 százalékát feldolgozzák. 2015-re ennek az aránynak 95 százalékra kell emelkedni a tervek szerint. Itthon ez több problémát is jelent majd, ugyanis a hazai utakon sok olyan gépjárműtípus fut (Trabant, Volga, Wartburg, Moszkvics), amelyeket jogutód nélkül megszűnt autógyárak gyártottak, és amelyet még állami vállalatok importáltak. Ezeknek a feldolgozási költségeit várhatóan a központi költségvetésből kell majd fedezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újjászületik a Trabant

A Trabantot gyártó VEB Sachsenring jogutódja, a csődeljárás alatt álló Sachsenring Fahrzeugtechnik… Tovább olvasom