Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Biztonságos a jó nyári abroncs

300 ezer magyar autós nemcsak a télit cseréli, cserélte nyárira, de új szezonális gumit is vásárol. Az abroncsok biztonsága már sok autósnak fontosabb, mint az ár vagy az üzemanyag-hatékonyság.
Minden tavasszal 3 millió autós cseréli vissza téli abroncsait a nyáriakra, közülük minden tizedik, azaz 300 ezer autós új abroncsszettet is vásárol. A Bridgestone statisztikái szerint a magyarok egy abroncsgarnitúrával akár 50-60 ezer kilométert is megtesznek, szemben a nyugat-európai autósokkal, akik 20-25 ezer után már újakat szereltetnek gépjárművükre.

Az egyre kiszámíthatatlanabbá váló időjárási körülmények és a hirtelen esők miatt ezért sem mindegy, hogy ilyenkor milyen minőségű és képességű abroncsot választunk. Sokan még mindig téli abroncsokkal közlekednek, ám a lágyabb keverékből gyártott téli gumi rosszul tűri a tavaszi–nyári időszakot. A felgyorsuló kopás miatt akár 1-2 szezont is „lefaragunk" így az élettartamukból. Autónk emellett akár 10 százalékkal is többet fogyaszthat, féktávolsága pedig – 100 kilométeres tempóról lefékezve – akár 8-10 méterrel is hosszabb lehet, mint egy jó nyári abroncs 36 méteres fékútja.
A Bridgestone kutatása rávilágított arra, hogy az autóvezetők vizes aszfalton, főutakon és autópályákon az előzést, a lassú járművek és a mezőgazdasági gépek, traktorok kikerülését tekintik a legkockázatosabbnak. Ettől eltérően, a városi forgalomban a váratlan közlekedési helyzeteket, a hirtelen lelépő gyalogosok és gyermekek vagy a váratlanul kikanyarodó kerékpárosok kikerülését érzik a legnehezebb és legveszélyesebb forgalmi helyzetnek.

– Az egyre gyakoribb tavaszi és nyári özönvízszerű esők és a kiszámíthatatlan időjárás miatt szemléletváltás zajlik az autóstársadalomban. Az abroncsok biztonsága immár sok autósnak fontosabb, mint az ár vagy az üzemanyag-hatékonyság – mondta Hunyadi Szabolcs, a Bridgestone Magyarország Kft. értékesítési vezetője. Szerinte 10-ből 4 autóvezető éppen ezért esőben és vizes úton, a kanyarokban való jó irányíthatóságot és a rövid féktávolságot tartja az abroncsok két legfontosabb tulajdonságának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dízelbotrány - A Porsche terepjáróinak is manipulálták a motorjait

Dízelbotrány - A Porsche terepjáróinak is manipulálták a motorjait
Két modellből összesen közel 60 000 darabot kell visszahívnia a gyárnak. Tovább olvasom