Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Az autósok fele nem köti be magát

Miközben Európa nyugati felén 95 százalékra kívánják növelni a biztonsági övvel autózók arányát, addig Magyarországon az 50 százalékos szintről is alig lehet elmozdulni.

Egy felmérés szerint a magyar autósok 88 százaléka pontosan tudja és elismeri, hogy a biztonsági öv viselése a legtöbb baleset sérüli kockázatát csökkenti, mégis csak az autósok fele köti be magát. Ez az arány messze elmarad az európai uniós átlagtól, ami szégyenletes eredmény.

A biztonsági öv még mindig fontos része az autó biztonsági berendezésének, ugyanis a légzsákok önmagukban nem képesek megvédeni az utasokat. A légzsákok tervezésekor figyelembe veszik az övhasználatot, így az öv nélkül autózok súlyos sérüléseket szenvedhetnek baleset esetén a kirobbanó légzsáktól. A légzsák ugyanis a másodperc tört része alatt 300 km/órás sebességgel fúvódik fel, így az előre lendülő testet komolyan megsebesítheti.

2004 áprilisa és augusztusa között a Magyar Autóklub vezette GRSP projekt országos kampány keretében kívánja buzdítani az autósokat az öv használatára. A kampánnyal legalább 20 százalékkal szeretnék javítani az 50 százalékos övhasználati arányt. Ezzel évente félszázzal kevesebben vesztenék életüket közlekedési balesetben és több száz súlyos sérülést lehetne elkerülni.

A kampány során tévé és rádió reklámokkal, óriásplakátokkal kívánják felhívni a figyelmet a biztonsági öv szerepére. Különleges roadshow keretében is népszerűsíteni szeretnék az övhasználatot, ahol egy szimulátor segítségével tapasztalhatjuk meg, milyen jelentős szerepe van a biztonsági övnek egy alig 20 km/órás ütközésnél.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autómárkák az unióban

Május elsején csatlakozunk az Európai Unióhoz, a világ egyik legfejlettebb gazdasági-társadalmi… Tovább olvasom