Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -2°C | 8°C Még több cikk.

Autók csak műanyagból?

Angliában egy új eljárást fejlesztenek, amely lehetővé teheti, hogy újrahasznosítható műanyagból készítsék az autók karosszériájának fontos elemeit.

A Warwick Egyetemen több mint egy éve megindult kutatás olyan különösen nagy szilárdságú, hőre lágyuló műanyagok kifejlesztését célozza, amelyek akár az autók vázszerkezetének részeként is megállnák a helyüket, de ugyanakkor egyszerűen alakíthatóak és a belőlük készülő alkatrészek előállítása sem túlzottan drága. A kutatásnak egyelőre nincs kézzelfogható eredménye, bár állítólag már számos komoly problémát sikerült megoldani.

Ha viszont sikerrel járnak a fejlesztések, akkor elképzelhető, hogy a közeli jövőben búcsút inthetünk a sérülékeny acél és alumínium karosszériaelemeknek, mivel helyüket sokkal masszívabb és könnyebben javítható műanyag alkatrészek veszik majd át. Eddig a megfelelő szerkezeti szilárdságot biztosító - zömmel összetett szálerősítésű anyagokból készülő - műanyag alkatrészek előállítására nem sikerült olyan eljárást találni, amely ne lett volna túl drága az autóipar számára, így ezeket manapság inkább csak repülőgépekben és versenyautókban alkalmazzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyadó: késés

Nem csúszik ki a befizetési határidőből az sem, aki még nem kapta meg a gépjármű-súlyadóról szóló… Tovább olvasom