Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Állatbőrbe bújunk a volán mögött

Egy felmérés szerint az autósok állati ösztöneikre támaszkodnak a városi utcákon.

A legfrissebb, vezetési szokásokról készült felmérés szerint a brit gépkocsivezetők állati ösztöneikre támaszkodnak a zsúfolt városi utcákon. A Goodyear Dunlop angliai leányvállalatának megbízásából készített autós viselkedési kutatás ötféle állathoz hasonlítja a gépkocsivezetőket, és ezek jellemző tulajdonságai alapján sorolja őket az elefánt, a gorilla, a párduc, a gazella vagy a páva által szimbolizált kategóriákba.

A tanulmányt David Lewis pszichológus készítette, aki több mint két évtizede tanulmányozza az angol gépkocsivezetők viselkedését.

A kutatás alapján tízből hat gépjárművezető elefántként viselkedik az utakon. Ezek a vezetők a hatalmas termetű növényevőkhöz hasonlóan nem hagyják magukat megijeszteni többi autóstársuktól, teljesen uralják az utak dzsungelét, és a kényelmet és biztonságot tartják a legfontosabbnak.

A gépjárművezetők mintegy harmada azonban gorillaként viselkedik az utakon. Úgy tekintenek magukra, mint a dzsungel megbízható, nehézsúlyú vadállatára, akik acélos izmaikkal vágnak át a dugókon. A gorillák jó eséllyel 18-24 év körüli gépjárművezetők, a dzsungel erőszakos alakjai, akik minden pillanatot élveznek a kormány mögött.

"Azáltal, hogy egyre több városi főút kezd dzsungelre hasonlítani, úgy tűnik, hogy a vezetők kényszerítve érzik magukat arra, hogy állati vonásokat vegyenek fel a túlélés érdekében" – mondta David Lewis. "Csakúgy, ahogy a dzsungelben a vadállatok gyorsaságukkal, fizikai erejükkel vagy eszükkel próbálják túlélni a játékot, az angol autóvezetők is visszatérnek a rendkívül hatékony ősi stratégiákhoz."

Ha szeretné megtudni, hogy Ön melyik kategóriába tartozik, látogasson el a  www.driversknow.co.uk (angol nyelvű) honlapra, kattintson a „Driving Animals" feliratra, és töltse ki a kérdőívet.
"Természetesen léteznek olyan vezetők is, akik az egyes kategóriák legrosszabb tulajdonságait jelenítik meg. Vegyük például a szállító furgonosok típusát. Ő úgy uralja az utat, mint egy gorilla, úgy cikázik keresztül a forgalmon, mint egy gazella, hogy minél hamarabb célba érjen, mint egy párduc" – magyarázza Lewis.

A vezetők csupán négy százaléka tartozik a párduc kategóriájába. Ez az ügyes és gyors állat átcikázik a kocsik között, hogy amilyen gyorsan csak lehet célba érjen, és szereti tövig nyomni a gázpedált a nyílt utakon.

Az egyik legritkább kategória, a páva arra használja az utak dzsungelét, hogy megmutassa a többi állatnak gazdagságát, szépségét, és hogy milyen jó ízlése van az utók terén. Gyakran luxus- vagy klasszikus autókban látni az ilyen magamutogató vezetőket, akik az angol vezetők csupán két százalékát teszik ki. A kutatók biztosak benne, hogy titokban minden vezető lelke mélyén páva, és titokban arra áhítozik, hogy megcsodálják a kocsijában ülve, ám ezt senki nem meri bevallani magának.
A fürge és mozgékony gazella típusa a brit autóvezetők alig három százalékát teszi ki. Ezek a vezetők gyors reflexeik segítségével okosan cikáznak a sűrű forgalomban.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényellenes fűtőolaj-turizmus

A gázolaj ára egyes motorbenzinekét is meghaladja. A határszéli fuvaro- sok egy része ezért Ausztriába jár át tankolni: ott ugyanis a benzinkutaknál kannában fűtőolajat is lehet vásárolni. A „piros” átszámítva 142 forintba kerül. Mindez persze veszélyes, hisz jövedékiadó-csalásnak minősül, a járművet is elkobozhatják és több százezer forint bírság lehet a vége. Tovább olvasom