Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

A Nissan a 2006-os Genfi Autószalonon

Az akkumulátoros hajtású Pivo azoknak készült, akik a legzsúfoltabb városi környezetben keresik a mobilitást.

A Pivo a jövő városi minije

A Genfi Autószalonon az akkumulátoros hajtású Pivo városi koncepcióautó egy végletet képvisel, mert – mint 2005-ben a Tokiói Autókiállítás látogatói már láthatták – azokat a vevőket igyekszik kiszolgálni, akik a legzsúfoltabb városi környezetben keresik a mobilitást és a szabadságot.

A skála másik végén elhelyezkedő Pivo koncepcióautó az elektromos hajtású gépkocsi városi környezetben kiaknázható lehetőségeit kutatja. A hajtásához szükséges energiát a Nissan által kifejlesztett nagy teljesítményű, kisméretű lítium-ion akkumulátor szolgáltatja, és a Nissan saját gyártású, Super Motor elnevezésű villanymotorja hasznosítja.
A Nissan japán formatervező csapatának egy rendkívül tömör építésű karosszériát sikerült megalkotnia, amely tökéletesen illeszkedik a nagyvárosi használathoz. Annak ellenére, hogy teljes hossza a lökhárítókat is beleértve mindössze 2700 mm, a Pivo három személy kényelmes elhelyezésére alkalmas, a vezető elöl, középen ül, a kabin hátuljában pedig két utasnak van helye. Keskeny építésmódja révén – szélessége mindössze 1600 mm – a legzsúfoltabb utakon is át tudja
fúrni magát, és szinte mindenütt talál parkolóhelyet.

A Pivo igazi különlegessége az elforgatható utaskabin, innen kapta a nevét is (angolul pivot = elforgatni), ugyanis 360 fokban körbefordítható, vagyis soha nem kell tolatni vele. Be lehet hajtani vele egyenesen a parkolóhelyre, és miután a kabint a saját tengelye körül átfordítottuk úgy, hogy az ellenkező irányba nézzen, ismét egyenes irányban hajtva elhagyható vele a parkolóhely.

A tojás alakú, elforgatható karosszériának további előnyei is vannak. A villanymotorral mozgatott nagyméretű tolóajtók könnyűvé teszik a be- és a kiszállást, anélkül, hogy bárki is beütné a fejét, az átlátszó ablakoszlopok és a Nissan körbelátó monitora pedig kiküszöbölik a holtteret a kilátásból.

Az A oszlopok külsejére felszerelt kamerák pontos képet közvetítenek a környezetről az oszlopok belső felületére helyezett képernyőkre, virtuális ablakká alakítva ezáltal az oszlopokat. További kamerák kerültek az autó mindkét oldalára és végére, és ezek 360 fokos körbelátást biztosítanak a műszerfalba épített monitoron keresztül. Az itt alkalmazott újszerű képfeldolgozási technika révén ezek a képek a teljes környezetet egyetlen, madártávlati képként jelenítik meg.

A tanulmányautók mellett a Nissan standján megtekinthető a 2005-ben bemutatott hat gépkocsi: a Murano, a 350Z Roadster, a Pathfinder SUV, a Navara King Cab és Double Cab pickupok és a Micra C+C. Ezeken kívül a Nissan új kompakt családi autójának, a Noténak a bemutatása egybeesik az európai értékesítés megkezdésével.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Skandináv luxus: a vadonatúj Volvo S80

A Volvo Car Corporation bemutatja a vadonatúj S80 első képeit. Az S80 formanyelve dinamikus, tervezői a magasfokú komfortra, a kellemes vezethetőségre és a világszínvonalú biztonságra összpontosítottak. A legigényesebb vásárlók megnyerése érdekében összkerékhajtású V8-as változat és vadonatúj soros hathengeres motor az új S80 sorozat ütőkártyája. Tovább olvasom