Kisalföld logö

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -1°C | 10°C Még több cikk.

A minisztérium pontosított: kell az elsősegély-vizsga a jogosítványhoz

Arról van szó, hogy korábban az elsősegélyes papír bemutatása a Közlekedési Felügyeleten volt a feltétele, hogy a tanulók megkapják a vizsgaigazolást a sikeres forgalmi vizsgáról, most viszont csak a vezetői engedély kiadásának feltétele lett.
A napi.hu alapján mi is beszámoltunk róla, hogy a Magyar Közlönyben olyan módosítás jelent meg ami alapján arra lehetett gondolni, hogy a jogosítvány megszerzéséhez december 29-től nem kell az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás.

Az Index a Magyar Vöröskereszten keresztül a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól azt a tájékoztatást kapta, hogy az információ a rendelet félremagyarázásán alapszik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ki is adta közleményét, amely tisztázza, hogy egy másik jogszabály alapján a jogosítvány megszerzésének feltétele az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzése.

A közleményt változtatás nélkül, a 24.hu oldaláról vettük át:

A félreértésen alapuló sajtóhírekkel szemben a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket. A Magyar Közlönyben megjelent módosítás a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz. A vezetői engedély kiadásához más kormányrendelet (a tavaly decemberben módosított, a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.).as) változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását.

A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.

Az előírások ésszerűsítésével jelentősen csökkenek az állampolgárok adminisztratív terhei. A jövőben a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha jövőre szerez jogsit, már nem kell, hogy tudjon elsősegélyt nyújtani

Ha jövőre szerez jogsit, már nem kell, hogy tudjon elsősegélyt nyújtani
Ezzel az intézkedéssel a tanuló vezetők körülbelül nyolc órányi - elméleti és gyakorlati - képzést… Tovább olvasom