Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

A BMW 5-ös Gran Turismo koncepció

A BMW ismét teljesen új járműszegmenst alapított: a BMW 5-ös Gran Turismo koncepció a Progressive Activity Sedan (PAS) felső középkategóriabeli, szériaközeli adaptációját testesíti meg, újabb koncepcióval bővítve a BMW 5-ös sorozatát.
Megjelenése stílusos összhatásával és az utazás kényelmes élményével a BMW 5-ös Gran Turismo koncepció a klasszikus Gran Turismo modellek karakterét egy négyajtós, négyüléses modellre vetíti ki. E jellegzetes Gran Turismo stílusjegyek az intelligens, sokoldalú funkcionalitás magas színvonalával bővülnek tovább.

A BMW 5-ös Gran Turismo koncepció az elegancia, a térkínálat és a variálhatóság egyesítője. A reprezentatív limuzinok, a modern és sokoldalú Sports Activity Vehicle illetve a klasszikus Gran Turismo karakteres stílusjegyei mindeddig még egyetlen más autó esetében sem megvalósított módon jelenhetnek meg.


Jellegzetes arányok

A BMW modellekre jellemző arányok mellett a kupészerű tetővonal a karosszéria hosszúságát és sportosan elegáns karakterét emeli ki. A BMW 5-ös Gran Turismo koncepció mindehhez négy ablakkeret nélküli ajtót és igényes külső alumíniumelemek bőséges alkalmazását társítja.

A luxusszínvonalú, s a kupét idéző sziluetthez képest meglepően tágas utastér a vezető és utasai számára egyaránt spontán, kellemes közérzetet teremt. Mindezt a kényelmes beszállás, az enyhén megemelt üléspozíció, valamint nagyméretű panorámatető teszi teljessé, különösen kellemes utazást biztosítva.

A BMW 5-ös Gran Turismo koncepció meggyőző variálhatóságot kínál. Rugalmasan alakítható utasterének koncepciója a hátsó ülésekre, a válaszfalra és a csomagtartóra is kiterjed. Segítségével a belső tér mindenkor a pillanatnyi igények szerint rendezhető át, a limuzinokra jellemző elválasztott csomagtértől egészen a lehajtott hátsó ülésekkel 1.650 literesre adódó raktérig. E rugalmas karaktert a kétféle csomagtartó-nyílást egyesítő csomagtér-ajtó teszi teljessé.

A BMW 5-ös Gran Turismo koncepció

Igényes, modern vevőknek

A BMW 5-ös Gran Turismo koncepció igényes és modern felfogású vásárlóközönséget céloz, akik a stílusos megjelenésre, a luxusszínvonalú kényelemre és az adott szituációnak mindenkor megfelelő sokoldalúságra egyaránt nagy hangsúlyt fektetnek. A BMW márka ezzel lehetőséget kínál olyan ügyfelek megnyerésére is, akik jelenleg a vetélytársak limuzin, SUV- vagy kombi modelljeivel járnak.

A BMW 5-ös Gran Turismo koncepció újszerű és intelligens, illetve a teljes autós világban konkurencia nélküli, egyértelműen a modern mobilitást szolgáló járműkoncepcióval bővíti a BMW modellportfolióját. Eleganciája, bőséges térkínálata és variálhatósága egyedülálló kombinációja révén, összességében lezser és könnyed megjelenés benyomását kelti. Ez az újszerű karakter „A vezetés élményével" bővülve további vásárlói célcsoportokat szólít meg. A tanulmánymodell arányaiban és formai nyelvezetében mindemellett a prémium minőség, valamint a magas fokú dinamika és gazdaságosság jellemezte, sokoldalú sportosság jelenik meg autentikus módon.


Belső design

Az inspiráló és modern belsőtér-kialakítás meghatározó jegyeiként a bőséges térkínálat és a luxus hangulata érzékelhető. A tanulmánymodell igényes anyagválasztásával és kiemelkedő színvonalú kidolgozási minőségével a magas fokon variálható térkihasználás és a kompromisszumot nem tűrő prémium minőség egyedülálló ötvözetét nyújtja. Az első és a hátsó ajtók kárpitjainak harmonikus egymás közötti átmenete egyfajta modern kapcsolatot teremt az első és a hátsó ülések között. A világos és tágas hatást a nagyméretű panoráma üvegtető fokozza tovább. A „cockpit" vízszintes vonalvezetésével is kiemelt szélességével, „Black-Panel" technikájú műszeregységével és beépített 10,2 colos Központi Képernyőjével (Control Display) szintén különösen stílusos hatást kelt.


Középpontban a kényelem

Az első ülések kényelme, a fejtér és a könyökmagasságban mért szélesség a felsőkategória színvonalát képviselik, az enyhén megemelt üléspozíció pedig optimális rálátást biztosít a forgalomra, egyben kényelmes beszállást tesz lehetővé. Az enyhén elfordított műszerfal optimális kezelési kényelmet biztosít a vezető számára.

A hátsó ülések bőséges térkínálatát kényelmes és ergonómiailag optimális beszállás, valamint a magas fokú mozgásszabadság jellemzi. A tanulmánymodell egészen a hátsó ülésekig ívelő középkonzolja az utastér hosszúságát hangsúlyozza. A kiemelkedő variálhatóságot a hosszirányban – egymástól függetlenül – állítható hátsó egyes ülések, a gombnyomásra, külön-külön lehajtható üléstámlák, illetve az állítható támla-dőlésszög biztosítja.

A BMW 5-ös Gran Turismo koncepció hátsó ülései alaphelyzetükben a 7-es BMW színvonalának megfelelő lábteret, illetve a BMW X5 modelleknek megfelelő fejteret kínálnak a hátsó utasok számára, s ekkor 430 liternyi csomagtér áll rendelkezésre. A hátsó ülések mögött húzódó válaszfal révén az utas- és a csomagtér mind akusztikailag, mind pedig klimatikailag teljes mértékben szeparált. A hátsó ülések hosszirányban igény szerint akár 100 milliméternyit is elcsúsztathatók. A lábtér ekkor a BMW 5-ös sorozat ának színvonalát kínálja, a csomagtér pedig 570 literesre nő. A hátsó üléstámlák és a válaszfal lehajtásakor a csomagtartó térfogata eléri maximális, 1.650 literes értékét. A szilárd csomagtér-fedőborítás ekkor a csomagtér padlózatában helyezhető el. A két részre osztott csomagtér-ajtó egyedülálló variálhatóságot biztosít a csomagtartó megpakolása során. A limuzinok csomagtér-fedelét idéző, a hátsó szélvédő alatt húzódó kisebbik ajtó felnyitásakor az autó – álló válaszfal esetén – huzatmentesen, illetve az utastér hőmérsékletének nem kívánt megváltozása nélkül is megpakolható. A terjedelmesebb tárgyak ezzel szemben a nagyobb, egy Sport Activity Vehicle stílusát idéző csomagtér-ajtó feltárultával helyezhetők el kényelmesen.

BMW 5-ös Gran Turismo
BMW 5-ös Gran Turismo

Külső formavilág

A BMW 5-ös Gran Turismo koncepció modell a Gran Turismo gondolatának modern, napjaink stílusában megfogalmazott interpretációját a limuzinok négy ajtajával és reprezentatív fellépésével, valamint a Sport Activity Vehicle variálhatóságával ötvözi. A jellegzetes BMW-arányok különösen a megnyújtott motorházfedélen, a hosszú tengelytávon, a kupészerű tetőíven és az utastér hátratolt üvegezett felső részén („Greenhouse") jelennek meg.

Az orrkialakítás dinamikus karakterét a nagyméretű, mélyre süllyesztett és függőleges állású „BMW-vesék", illetve az ugyancsak méretes légbeömlő nyílások hangsúlyozzák. A ferde állású, jócskán a sárvédőkbe nyúló, s markáns csíkba foglalt kettős körfényszórók a teljes első rész számára határozottan modern külsőt kölcsönöznek. A nappali világítás „koronagyűrűi" első ízben jelennek meg LED-technikájú kialakításban.


Sportos keretbe foglalva

Az oldalnézet szintén a BMW 5-ös Gran Turismo koncepció innovatív karakterét tükrözi. A markáns övvonal és a kupészerű tetőív egyaránt a karosszéria elegáns stílusát és jelentős hosszúságát emeli ki. Az autó a kifejezetten sportos kupékat idézve, négy ablakkeret nélküli ajtóval készült. Az oldalablakok egyetlen darabból kimart alumíniumszegélye – amelybe az elegáns formájú külső tükör is illeszkedik – folyamatosan körbefutó egységet alkot. Az oldalnézet további markáns eleme az oldalsó ablakok rajzolatát hátulról lezáró „Hofmeister-knick" feszültséggel teli, újszerű interpretációja.

A jármű hátulján vízszintes orientációjú vonalvezetés hangsúlyozza az autó szélességét és a sportosságát, amit az oldalról mélyen a hátsó részbe nyúló övvonal, egy háromdimenziós krómcsík, illetve a kidomborodó kerékjáratok emelnek ki még inkább. A külső tetővonalak a légterelő peremben futnak össze, s fogják keretbe a sportos ötajtósok stílusában megformált farkialakítást. A BMW modelljeire jellemzően az L-alakú lámpatesteket vízszintesen húzódó világító mezők tagolják, amelyek mélyen a sárvédőkbe ívelnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőség a Laguna nyomdokain

Teszt: Renault Mégane Dynamique 1,6 110 LE Tovább olvasom