Kisalföld logö

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

90 éves a Volvo márkanév

A Volvo márkanév kilencven évvel ezelőtt bukkant fel először, furcsamód egy golyóscsapágyon.

Kilenc évtizede mozgásban – a Volvo márkanév 90 évvel ezelőtt bukkant fel először, furcsamód egy golyóscsapágyon. A márkanevet rövid szabadalmaztatási hercehurca után 1915. június 22-én jegyezték be, és attól kezdve minden autóipari célú SKF golyós- és görgőscsapágy külső felébe belegravírozták.

A VOLVO nevet (így, csupa nagybetűvel) az SKF találékony menedzserei ötlötték ki, és 1915. február 20-án a stockholmi AB Delmar & Co. Szabadalmi Iroda segítségével regisztráltatták a Svéd Királyi Szabadalmi és Védjegy Irodánál. A „volvere" latinul a „gördül" ige főnévi igenév formája. Egyes szám első személyben a „volvere" igéből „volvo" lesz, ami nem mást jelent, mint „gördülök".

Röviddel a Volvo név bejegyzése után az autóipar hirtelen szünetre kényszerült az első világháború miatt. Így hát öt év után, 1920-ban a Volvo Részvénytársaság beszüntette a működését, az SKF pedig úgy döntött, hogy a jövőben összes termékét saját neve alatt hozza forgalomba.

Ezzel egyidejűleg a vas ősi vegyjelét, a nyíllal (balról jobb irányba felfelé) átszúrt kört választották emblémának.
Az emblémát egy átlós csík is kiegészítette, mely a hűtő bal felső részétől a jobb alsó részéig futott. Már az első kocsi is így jelent meg 1927 áprilisában, és kevesen tudják, hogy a díszcsíknak mi volt az igazi oka. A krómozott jelvényt ugyanis valahogy rögzíteni kellett, és emiatt találták ki ezt az esztétikailag is vonzó megoldást, mely a mai napig minden Volvo modell hűtőrácsát díszíti, akárcsak a kormány közepén a vas jelképe.

A mai napig körülbelül 13,5 millió autó készült Volvo márkanévvel, és további sokmillió teherautó, kamion, busz, hajó, repülőgép- és ipari motor, valamint építőipari segédeszköz viseli ezt a nevet. Az összes elkészült autóból nyolcmillió a mai napig forgalomban van.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt az új Ford Focus

Négy év és világszerte eladott négymillió darab után még mindig Európa egyik bestsellere az eredeti Focus, egyben a vezethetőség és a problémamentes autótartás etalonja a kategóriában. A következő nemzedék ennél is többet kínál: még jobban partnerré teszi és motiválja a vezetőjét, miközben javult a minőség, a kidolgozás és a helykihasználás. Tovább olvasom