Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

30 forinttal is drágulhat a benzin

A háborús félelmek miatt világszerte emelkedik az olaj ára: a New York-i árutőzsdén 37 dollár fölé ment a könnyűolaj hordónkénti ára. Utoljára az 1991-es öbölháború előtt volt ilyen magas az olajár. Háború esetén a benzin literje akár 270 forint is lehet.

Elemzők szerint az áremelkedés oka főképp az Irakkal kapcsolatos bizonytalanság, de hozzájárul az Egyesült Államokban példátlanul hideg tél, és még mindig érezteti hatását a januári venezuelai olajsztrájk is - írta a Népszabadság. Az amerikai könnyűolaj 12 éve nem volt ilyen drága, a tavaly januári szinthez képest több mint 60 százalékos az emelkedés. Tovább növelte a bizonytalanságot az, hogy az iszlám országok tegnap Kuala Lumpurban az "olajfegyver" bevetését, olajtermelésük visszafogását fontolgatták, ha az Egyesült Államok megtámadná Irakot.

Az elemzők eközben már a katonai konfliktus gazdasági hatásait latolgatják: rövid háború esetén arra számítanak, hogy a hordónkénti olajár átmenetileg 40-42 dollárig emelkedhet, de az év második felére visszaállhat a 20-22 dolláros szint. A pesszimisták viszont a 60-80 dolláros olajárat sem tartják kizártnak, sőt egyes elemzői vélemények szerint akár 100 dollárt is elérheti.

Csütörtöktől drágulnak az üzemanyagok
 
Geszti László, a Mol Rt. ügyvezető igazgatója nagyon is elképzelhetőnek véli, hogy az üzemanyagárak minden eddiginél magasabbra emelkedhetnek. Megítélése szerint a 95-ös benzin ára a jelenlegi 242 forintról akár 260-270 forintra is felmehet. Most a világpiaci árszint 370 dollár körül van tonnánként, de ha túllépi a 400 dollárt, akkor nálunk is bekövetkezhetnek drasztikus emelések. Ebben a helyzetben még szerencsének mondható, hogy a forint erős, mert gyenge forint esetén még nagyobb emelés lenne szükséges. A gázolaj ára is elérheti a 250 forintot literenként, ha tovább folytatódik a drágulás.

A legmagasabb árat a hat hónapig húzódó háború jelentené

A japán Daiwa Kutatóintézet szerint ha nem lesz háború, az olajár visszaesik húsz dollár köré, s egész évben várhatóan ott mozog majd. Rövid, négy-hat hetes háború 36 dollár körüli árat jelentene, vagyis a maihoz képest nem lenne már igazán komoly emelkedés. Az események végeztével pedig ismét húsz dollár köré menne vissza az olaj ára. A Daiwa szerint egy hat-tizenkét hetes háború már 42 dollárra hajtaná az árat, és utána is csak 30-ig mérséklődne. Az igazi gazdasági csapást egy három-hat hónapig elhúzódó háború okozná a japán szakértők szerint, ami 80 dollár körüli hordónkénti árat jelentene, és csak 40-50 dollár közé mérséklődne a háború után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világpremier: Mercedes-Benz CLK Cabriolet

Tökéletes műszaki kivitel, lenyűgöző külső és élményteli autózás négy személynek – ezek a… Tovább olvasom