Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Egy ősrégi vita: való-e a kutya lakásba?

A közvélekedés szerint felelőtlenség lakásban kutyát tartani. De a kutya a kertben is tud unatkozni, és a lakásban is lehet jó élete. Mit tegyünk, ha ugat, rág, fél egyedül?
Mennyi kutyánk van? Magyarországon óvatos becslések szerint is legalább 2 millió kutya van. Egy 2011-es kereskedelmi célú felmérés állítja, hogy a családi házban élő háztartások 57,5 százaléka, a lakótelepi háztartások 13,9 százaléka kutyatartó. Ez túlzónak tűnik, de ha egy 130-160 ezres városban csak a felével számolunk, akkor is 2000-2500 kutyát tartanak lakásban.

Sokan mondják, hogy a kutyának kertes házban a legjobb, hadd rohangáljon kedvére. Arról pedig, hogy a kutyát tarthatjuk-e városi lakásban, a szomszédon kívül mások is gondolják, hogy felelőtlenség. De így van-e?

Az a felelőtlenség, ha nem foglalkozunk vele!


- A kutyának ott van a legjobb helye, ahol a legtöbbet tud találkozni a családdal - mondja Korom Gábor kutyaoktató, kutyás cikkeink szakértője. 
 

Ha a kertben hagyjuk egyedül, az alig különbözik attól, amikor a lakásban marad magára. A kutya életeleme a szociális közeg, elsősorban az ember társas környezete. A kertes házban élő gazdák számára is azt szoktuk tanácsolni, hogy legalább 6 hónapos koráig engedjék be a házba a kutyát, mert ekkor szocializálódik környezetével. Ehhez pedig kellenek a szociális ingerek: ebben az időszakban a legfontosabb, hogy emberi társaság vegye körül, és fajtársaival is minél többet találkozzék.

A szakértő szerint a kutya szociális együttműködési képessége akkor bontakozik ki legjobban, ha emberi környezetben van. Nem felelőtlenség tehát lakásban kutyát tartani, ha biztosítjuk a kutya mozgását. Bárhol is tartsuk, kertben vagy lakásban, az a felelőtlenség, ha nem foglalkozunk vele.

Komoly kutyáknak. 1000 dolláros kutyabútor az Amazon webáruházból
Komoly kutyáknak. 1000 dolláros kutyabútor az Amazon webáruházból

Jól alkalmazkodik, de gyakran fél egyedül


A lakásban kutyát tartók szemére azt szokták vetni, hogy munkaidőben a kutya 10 órán át is egyedül marad a lakásban. A gazda pedig hajlamos összetéveszteni a kutya elégedettségét azzal, hogy könnyen alkalmazkodik. Attól, hogy kutyánk nem pusztul bele, még nem biztos, hogy jól érzi magát egyedül a panelben reggel 7-től délután 5-ig.

Topál József viselkedéskutató szerint a kutyák eléggé eltérően viselkednek, ha a szűk lakásban hosszú ideig egyedül maradnak. Sok kutyát egyáltalán nem zavar, de manapság a városi kutyatartás egyik legsúlyosabb problémája éppen az a szeparációs stressz, amit az otthon egyedül hagyott kutyák élnek át. Ilyenkor a kutya folyamatosan ugat, szétszedi a lakást vagy bepiszkít.

Mindmáig nem értjük pontosan, hogyan alakul ki ez a fóbia. Úgy tűnik, a kutyának lehet genetikai hajlama is, és ezt a szocializációs hatások erősíthetik. Ilyen társas probléma például az elkényeztetés, vagy az, ha a gazda képtelen kezelni a kutya félelmeit. Recept viszont nincsen arra, hogy mennyi időre lehet egy kutyát egyedül hagyni. Vannak kutyák, akiket akár 8-10 órát is nyugodtan egyedül lehet hagyni, de van olyan egyed, akit 5 percre sem. Ha a kutya érzelmileg stabil, bízik a gazdájában, akkor játékkal is le tudja kötni magát otthon, vagy pedig, mivel jó sokat tud aludni, pihenéssel is töltheti az egyedüllétet - mondja Topál József.

Kutyafitness-gép az Amazon webáruházból. Kutyánk lehet, hogy a sétát választaná.
Kutyafitness-gép az Amazon webáruházból. Kutyánk a sétát választaná.
Korom Gábor is úgy gondolja, hogy a kutyák nagyon különbözőek. De azért az egészséges felnőtt kutya szerinte kibír 12 órát egyedül, ha biztosítják mozgásigényét, és energiáit rendszeresen levezeti a gazda. Azt a közkeletű vélekedést azonban nem tartja helyesnek, hogy a kutyának napi 2 séta elég. Legalább napi 3 sétát javasol: munka előtt, munka után és este. Megfelelően válasszuk ki a fajtát is: ha nem szeretünk túrázni, ne válasszunk nagy testű, sok mozgást igénylő kutyát!


Ágyhoz illeszthető kutyalépcső az Amazon webáruházból. A kutyaoktató viszont nem ajánlja, hogy ágyunkba engedjük a kutyát.
Ágyhoz illeszthető kutyalépcső az Amazon webáruházból. Romokban lesz a tekintélyünk.
Nyújtózkodva jöjjön üdvözölni!


A stressztől szenvedő kutya félelme eredhet abból, hogy otthon a gazda nem vívta ki a domináns szerepet, és emiatt a kutya feladatának érzi a család védelmét. Amikor azonban otthon marad bezárva, ez a feladat lehetetlen számára, és ezért stresszel. A kutyaoktatók azt javasolják, hogy a gazda állítsa vissza vezetői tekintélyét kutyájával szemben, például ne engedje, hogy ágyában aludjon.

Ferrari kutyafekhely az Amazonról.
Ferrari kutyafekhely az Amazonról.
A stressz eredhet abból is, hogy a kutya fél egyedül maradni. A kutyák ősei társas állatok voltak,  számos tevékenységet együtt végeztek. Az egyedül maradás bizonytalanságot, félelmet szülhet a kutyában. Célszerű, hogy a kutyának legyen saját helye a lakásban, ahová visszavonulhat. Ha pedig otthon hagyjuk, mindig legyenek mellette saját játékai.

A Vakkantó portál szakértői úgy vélik, a szeparációs stressz nem szokott magától elmúlni, ezért a kutyákat meg kell tanítani egyedül lenni a lakásban. A megelőzéshez három lépést ajánlanak, amellyel a gazda dominanciát szerezhet kutyája fölött:

  1. A kutya saját helyén legyen a lakásban, és amikor a gazda otthon van, ne legyen mindig a közelében. A kutya akkor menjen oda valakihez, ha az a valaki odahívta. Ha a kutya már tudja, hogy mit jelent a Helyedre! vezényszó, akkor a gazda várja el tőle, hogy a helyére menjen. Ha túlságosan közel megy a gazdához, akkor el kell zavarnia, ahogy egy farkasfalka vezére tenné.

  2. Hazaérkezésnél a gazda "morogja el", küldje el magától az örömtől szinte pánikoló kutyát a helyére, és csak akkor köszöntse, amikor megnyugodott. Ilyenkor nem azért örülnek annyira a kutyák, mert annyira szeretik a gazdájukat, hanem azért, mert annyira féltek egyedül, és végre vége a veszélynek. Az a cél, hogy amikor a gazda hazaér, a kutya álmosan, nyújtózkodva jöjjön üdvözölni, vagy fel se keljen a helyéről. Ez azt jelenti, hogy a kutya nyugodtan átaludta az időt, amíg egyedül volt.

  3. Gyakorolni kell azt, hogy a kutya egyedül van! A gazda fokozatosan, akár klikkerezve, egyre több ideig hagyja a kutyát a helyén úgy, hogy eközben kimegy a lakásból. Már az is haladás, ha másik helyiségben van, mint a kutya. Fontos, hogy a gazda ne várja meg a nyüszítést, hanem mindig még előtte térjen vissza megdicsérni; a nyüszögés előtti időt kell felnövelni!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miért nem szeretjük a fekete kutyát?

Ugyanúgy viselkedik, mint a fehér kutya, mégis fekete keverék kutyákkal vannak tele a menhelyek. Mélyen rejlő örökség, hogy félünk tőlük? Tovább olvasom