Kék jövőünnep a győri vízparton

2022.06.30. 14:17

A Mosoni-Duna vízszintjére már építhető turizmus a folyók városában

A Kisalföld állt mellé 10 éve annak a népi kezdeményezésnek, amelyet polgármesterek, országgyűlési képviselők és kormányzati szereplők is örömmel támogattak. A „Vizet a Dunába” akció komoly lökést adott a fejlesztésnek.

kisalfold.hu

Fotó: Huszár Gábor

„Víz, amit akartunk” címmel szervez fenntarthatósági ünnepet szombaton a Széchenyi István Egyetem a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával összefogva. Pintér-Péntek Imre kamarai elnök kiemelte az elmúlt évben sikeresen működő kamarai gazdaságfejlesztési munkacsoport tevékenységét.

A több száz szakembert, vállalkozót összefogó munka eredményeként a régió gazdasága számára számos kitörési pontot határoztak meg. Ezek közül az egyik a Szigetköz adottságaira épülő, gazdasági hasznot termelő turizmus. A kamaraelnök által Nagy Kék Szigetnek nevezett projekt azonban csakis akkor valósulhat meg, ha van víz a szigetközi ágrendszerben és természetesen a Mosoni-Dunában. Ez utóbbinak egyik garanciája a torkolati mű Véneknél, amely már képes a folyó ideális vízszintjének biztosítására a megyeszékhelyen és környékén.

A komplex vízgazdálkodási és fenntartható fejlesztési programot jelentő Insula Magna projekt az egyetem számára is kiemelt fontosságú, ezért hívták életre a „Víz, amit akartunk” elnevezésű rendezvényt, amelyen előadást tart Palkovics László technológiai és ipari miniszter, valamint Pintér-Péntek Imre kamarai elnök. Köszöntőt mond Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke és Széles Sándor kormánymegbízott. A pohárköszöntőt a Mosoni-Duna partján dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere és Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója tartja, majd a vízáldást Sárai-Szabó Kelemen perjel végzi.

A rendezvényhez egy kisfilm is készült, amely Vénektől Győrig „egy madár szemével” mutatja be a vízben bővelkedő, csodálatos Mosoni-Dunát. A rendezvény – és a film – létrejöttét a főszervező a Széchenyi István Egyetem és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett az X-Meditor, a Patent Security, az Innovatív Group, az MIB, az Alcufer, a Citrus és Pálma és a Vis Vitalis ásványvíz támogatta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában