Duna-nap

2022.06.27. 12:18

Közös büszkeségük a gönyűi hajósmúlt - Fotók

A Gönyűi Honismereti Egylet és Gönyű önkormányzata idén is megtartotta a település hagyományos hajósünnepét, a Duna-napot.

Simon Roberta

A Dunát a folyó közepére besiklott hajóról koszorúzták meg, a partról virágokat szórtak a vízbe. Fotó: Huszár Gábor

A Duna-napon a 800 esztendős Gönyűt és a folyót ünnepelték szombaton a településen. Megszervezték a harmadik kerékpártúrát, a jelentkezők rövidebb és hosszabb útvonalat is teljesíthettek. Ezt követően a kerek születésnapra különböző sportprogramokat is szerveztek. 
A lényeg a 800 méteres táv megtétele volt, amit a felnőttek futva, kocogva vagy gyalog, az édesanyák babakocsival sétálva, a gyerekek biciklivel vagy rollerrel teljesíthettek. A távot legyőzőket apró ajándékokkal is jutalmazták. 

Délután a gönyűi temetőben az elhunyt hajósok emlékére állítottak kopjafát, ahol Pozsgai Veronika alpolgármester asszony mondott beszédet. Koszorúval és főhajtással tisztelegtek az elhunytak sírja előtt. 

Ezt követően megtartották dr. Veres András megyéspüspök celebrálásával a hagyományos hajós misét a helyi katolikus templomban az élő és elhunyt hajósokért. Az ünneplő tömeg fehér és piros szegfűkkel vonult a Duna-partra, majd az egyik hajóval besiklottak a folyó közepére és ünnepélyesen megkoszorúzták a Dunát. 

Amikor a megáldott koszorúk a vízbe hullottak, a gönyűiek egy szál virágot dobtak a folyóba a Duna áldozatainak emlékére. 

Major Gábor, a település polgármestere többek között kiemelte: – Szükségünk van a találkozásra és az emlékekre, hogy a ma itt élők között összekötő kapcsot jelentsenek. Közös büszkeségünk legyen a gönyűi hajósmúlt. A hajón csak együtt, egymásban bízva, egymást támogatva lehetett megoldani a problémákat, túlélni a családtól való távolságot és az időnként bizonyára monoton hétköznapokat is – hangsúlyozta. 

A Duna-napon láthatta először a közönség az önkormányzat bejáratánál felállított molinót, amelyen 800 gönyűi lakos portréja található. 
A nap további részét Sík Frida, a Győri Nemzeti Színház művésznőjének interaktív-zenés gyerekműsora és Szulák Andrea előadása színesítette. Aki megéhezett, helyben sütött keszeget, virslit, palacsintát, lángost kóstolhatott. A rendezvény a Happening Band koncertjével zárult. 
 

A hajón csak együtt, egymásban bízva, egymást támogatva lehetett megoldani a problémákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában