Múltból táplálkozó jövő

2021.11.05. 10:57

Megerősítette kapcsolatát a a Gróf Széchenyi Család és a Győri Széchenyi egyetem

A győri Széchenyi István Egyetemen a névadó előtt is tisztelegve novemberben gazdag előadás-sorozatot tartanak a magyar tudomány megünneplésére. Az Apáczai Csere János Kar november 4-én, tegnap Hagyomány és fejlődés címmel rendezte konferenciáját. A délutáni szekcióüléseken több mint száz előadást tartottak.

Gyurina Zsolt

2021.11.04.Egyetemi aláírás.Képen:Széchenyi Tímea,Baranyi Péter Zoltán.Gyõr.SZE.Fotó:Huszár Gábor,Kisalföld

Forrás: Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

A győri Széchenyi István Egyetem és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány együttműködési megállapodás aláírásával erősítette meg kapcsolatát csütörtökön. Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke elmondta, hogy az egyetemmel közösen mindent megtesznek a Széchenyi név védelméért és azért, hogy a fiatalokkal megismertessék a gróf nemzetépítő örökségét.

Csütörtökön a Széchenyi István Egyetem és a Gróf Széchenyi Család Alapítvány együttműködési megállapodásának szentesítése mellett az oktatási intézmény Apáczai Csere János Kara 25. alkalommal rendezte meg az Apáczai-napok Tudományos Konferenciát, a Magyar Tudomány Ünnepe sorozat részeként.

Megszólítják az ifjúságot

Az eseményen jelen volt és köszöntőt mondott Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, aki Széchenyi István kisebbik bátyjának, Pálnak a leszármazottja, Széchenyi István tehát az üknagybátyja. Felhívta a figyelmet, hogy nemcsak István, de a család több tagja, így a neves gróf édesapja, Ferenc vagy Ödön, Pál ugyancsak szorgalmukkal, akaratukkal építették az országot. Kifejtette, hogy az alapítvány ifjúsági programjaiban közösségi munkálkodásra hívja a fiatalokat.

Táblakép az Istvánokról

Csizmadia Zoltán tudományos dékánhelyettes lapunknak elmondta: a Múltból táplálkozó jövő című rendezvény a hagyomány és fejlődés kapcsolatát járja körül, két évfordulót állítva középpontjába. Egyrészt Győr 750 éves királyi várossá válását, másrészt Széchenyi István, a modern kori Magyarország megteremtésében szerepet játszó államférfi születésének évfordulóját. Winkler Csaba, az egyetem elnöki megbízottja egy Széchenyi Istvánt ábrázoló, háromrészes táblaképet, Széchenyi Emília 1910-ben készült festményét mutatta be, amely hosszú kálvária után kerülhetett fel nemrégiben az Apáczai-kar Barsi Ernő Termének falára. A két Istvánt, a Szentet és Széchenyit bemutató táblakép címe: Szent István felajánlja a koronát Szűz Máriának.

Dr. Honvári Jánossal együtt több mint száz előadó kereste a kapcsolatot múlt, jelen és jövő között.
Fotó: Huszár Gábor / Kisalföld

Kiállítás, szekcióülések

A plenáris előadások sorát Nagy Szabolcs, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki Széchenyi István katonai pályájáról beszélt. Horváth József, a Kovács Pál-könyvtár igazgatóhelyettese Győr XVII–XVIII. századi művelődéséről, míg Honvári János arról az időszakról tartott előadást, amikor az iparváros füstje már nem takarta el a kultúrát. A délutáni szekcióüléseken 13 szekcióban több mint száz előadást tartottak a karon, ezekben a karhoz kapcsolódó humán és társadalomtudományi szakterületek jelentek meg. Szintén a naphoz kapcsolódik, hogy az Apáczai-kar épületének második emeletén, a Cziráki-kiállítótérben Balogh István, Borbély Károly, Szunyogh László alkotásai, szobrai, festményei tekinthetők meg tegnaptól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában