Adó- és pénzügyeink

2018.04.23. 10:53

A győri árusok is figyelik az adótraffipaxot

A tapasztalatok szerint Győr-Moson-Sopron megyében is egyre többen követik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adótraffipax előrejelzéseit.

A fokozott ellenőrzések nyilvánosságra hozatalának célja, hogy mindenki betartsa a szabályokat.

A NAV tavaly márciusban indította el az adótraffipax szolgáltatást. A hivatal a honlapján, a www.nav.gov.hu oldalon rendszeresen közzéteszi, hogy hol, vagy éppen mely tevékenységi körben lehet számítani az ellenőrök megjelenésére. Az ellenőrzések előzetes jelzésével a NAV támogatja és ezáltal ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat. Az adótraffipax ugyanakkor nem zárja ki, hogy a megjelölt helyszíneken kívül is ellenőrizzenek a NAV munkatársai. A revizorok elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Az adóellenőrök egy márciusi szombaton a győri Vásárcsarnokban működő üzleteket, illetve a csarnokba és környékére kitelepült árusokat ellenőrizték. A kereskedők számíthattak az akcióra, ugyanis a hivatal napokkal korábban meghirdette a fokozott ellenőrzés napját és helyszínét is az adótraffipaxban. Az előzetes jelzés hatására a vállalkozások jobban odafigyeltek a szabályok betartására, a revizorok az átlagosnál kevesebb mulasztást találtak, a tizennégy próbavásárlásból mindössze két esetben nem kaptak nyugtát. A NAV munkatársai az egyik kereskedőnél, a sorban állva hallották is, hogy a szomszéd árus figyelmeztette az adóellenőrök jelenlétére, ő azonban ennek ellenére sem adott nyugtát a vevőinek.

Az akciót követően a NAV munkatársai elemezték a Vásárcsarnokban működő online pénztárgépek által küldött adatokat. Kiderült, hogy az ellenőrzések napján a bizonylatolt napi forgalom és a nyugtaszám több mint 10 százalékkal nőtt a korábbi két hét szombatjához képest. Az adatsorból kiemelkedett egy Vásárcsarnokban árusító cég, ahol az adótraffipax és a fokozott revizori jelenlét hatására a kiállított nyugták száma duplájára, míg a forgalom majdnem négyszeresére, több mint százezer forinttal emelkedett az előző szombathoz képest.

Az ellenőrök az online pénztárgépre nem kötelezett árusok közül is többet kiválasztottak, akiknél összegyűjtötték a forgalmi adatokat. Náluk is egyértelműen kimutatható volt az adótraffipax napján az emelkedés mind a kiállított nyugták száma, mind a forgalom esetében.

Mivel a korábbi évek tapasztalatai alapján a piacokon gyakoribb a nyugta nélküli értékesítés, a jövőben is több, adótraffipaxban meghirdetett fokozott ellenőrzés irányul majd erre a területre. A vállalkozásoknak tehát továbbra is érdemes figyelemmel kísérni a megyei adótraffipax jelzéseket és betartani a szabályokat.

Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Címkék#NAV
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!