Adó- és pénzügyeink

2016.08.09. 16:52

Már kérhető a NAV-tól az egyszerűsített részletfizetés

Július elsejétől kérhetik a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) az egyszerűsített részletfizetést a legfeljebb kétszázezer forint adótartozással rendelkező magánszemélyek, ha nem vállalkozók és nem kötelezettek áfa fizetésére.

Az évente egyszer igénybe vehető, költségmentes kérelem révén automatikusan jár nekik a legfeljebb hat havi pótlékmentes részletfizetés.

Győr-Moson-Sopron megyében már a változások hatályba lépése előtt is élénk volt az érdeklődés, azóta pedig több adózó már élt is a törvény által biztosított új, egyszerűbb lehetőséggel. A NAV az automatikus részletfizetési kedvezményt kérőknél ugyanis nem vizsgálja az egyébként szükséges feltételeket, például a fizetési nehézség fennállását, vagyis az adózó jövedelmi helyzetét. Azoknak a magánszemélyeknek, akik nem vállalkozók és nem kötelezettek általános forgalmi adó fizetésére, évente egyszer automatikusan engedélyezi az adóhivatal a legfeljebb kétszázezer forintos adótartozásra a maximum hat havi pótlékmentes részletfizetést, ehhez mindössze egy kérelmet kell benyújtani.

A NAV honlapjáról, a Letöltések – Egyéb menüpontból elérhető automatikus részletfizetési kérelem beküldhető postán vagy személyesen is leadható a NAV ügyfélszolgálatain, az Ügyfélkapuval rendelkezők pedig elektronikusan is továbbíthatják kérelmüket a FAM01-es nyomtatványon.

Fontos odafigyelni a befizetési határidőkre, mivel ha az adózó az esedékes részletet nem fizeti be időben, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti, és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ilyenkor a NAV a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől késedelmi pótlékot számít fel.

Ha az adózó nem jogosult az automatikus részletfizetési kedvezmény igénybevételére, lehetősége van az általános szabályok szerinti fizetési könnyítést kérnie, mellyel kapcsolatban a NAV 30. számú információs füzete tartalmaz részletes információkat. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes.
Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Címkék#NAV
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!