Adó- és pénzügyeink

2016.07.29. 13:37

KOMA feltételeinek ellenőrzése

Érdemes időről időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a KOMA tagságot.

Ahhoz, hogy valaki folyamatosan szerepeljen a köztartozásmentes adózói adatbázisban, az adókötelezettségeket határidőben teljesítenie kell. Érdemes időről időre ellenőrizni, hogy nincs-e valamilyen elmaradás, ami kizárja a KOMA tagságot.

A köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplés általánosan helyettesíti a nemleges adóigazolást minden olyan eljárásban, ahol a tartozásmentesség igazolását jogszabály írja elő. Néhány eljárásban azonban (helyi önkormányzati képviselők, EKÁER) a nemleges adóigazolás nem helyettesítheti a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplést.

A NAV honlapján található adatbázis minden hónap 10-én frissül és azokat az adózókat tartalmazza, akik az előző hónap utolsó napjáig a KOMA nyomtatványon kérték a felvételüket és a jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelnek.

Hogy az adózók a köztartozásmentes adózói adatbázisban való megjelenéshez szükséges adókötelezettségeket határidőben teljesíthessék, a NAV a KOMA felülvizsgálatról 2016. július 22. óta az eBev felületen felhívást tesz közzé. A tájékoztatóból elérhetőek azon lekérdezési lehetőségek, melyekkel ellenőrizhetők a köztartozásmentes adózói adatbázisban szereplés feltételei. Lekérdezhető például a folyószámla-egyenleg, az esetleges adószám-felfüggesztés stb. A NAV felhívásának és tájékoztatásának célja, hogy a hónap utolsó napján minden rendben legyen és az adatbázisban szereplésnek ne legyen akadálya.

Forrás: NAV Győr-Moson-Sopron Megyei Adó- és Vámigazgatósága

Címkék#NAV#kóma

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!