Adó- és pénzügyeink

2015.12.13. 11:54

Közelednek a decemberi eva, kata és kiva határidők

Evából való kilépés esetén az áfa alanyiságról is nyilatkozni szükséges.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata), valamint a kisvállalati adó (kiva) alanyainak és ezen adónemek hatálya alá belépni szándékozóknak érdemes odafigyelni, mivel decemberben több határidő érintheti őket, valamint ekkor lehet dönteni az adónemek hatálya alól történő esetleges kilépésről.

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá 2016. január 1-jétől bejelentkezni kívánó adózók 2015. december 21-ig jelezhetik szándékukat az erre rendszeresített formanyomtatvány benyújtásával. A bejelentkezés napján a törvényben meghatározott feltételeket teljesíteni kell. Az eva bejelentkezési határidő jogvesztő, igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye. Szintén december 21. a határideje az evából való kijelentkezésnek.


Evából való kilépés esetén az áfa alanyiságról is nyilatkozni szükséges.

A kisvállalati adó (kiva) alanya az adóév december 1-jétől december 21-ig (mivel 2015.december 20. vasárnap, a határidő az azt követő első munkanap, azaz 2015.december 21.) jelentheti be elektronikusan a NAV-hoz az erre a célra rendszeresített nyomtatványon, hogy adókötelezettségeit 2016-ra nem a kisvállalati adó szabályai szerint teljesíti. A határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye. A kiva hatálya alá az adózók évközben is beléphetnek, a kiva adóalanyiság a választásnak a NAV-hoz történő bejelentését követő hónap elsejével jön létre.

A kata szerint adózók szempontjából a december nem különbözik a többi hónaptól, mivel egész évben választható, illetve elhagyható adózási módról van szó. A kivához hasonlóan évközben is választhatják az adózók a katát is, akik a feltételek megléte esetén a választás bejelentését követő hónap elsejével kerülnek a kata hatálya alá. A tevékenységét év közben kezdő vállalkozás bejelentését a NAV-hoz való bejelentkezéssel egyidejűleg teljesítheti.

Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!