Adó- és pénzügyeink

2015.01.27. 12:08

A munkáltatói adómegállapítás választása

Legkésőbb február 2-ig nyilatkozhatnak a munkavállalók arról, kérik-e munkáltatójukat a személyjövedelemadó-bevallás elkészítésére.

Legkésőbb február 2-ig nyilatkozhatnak a munkavállalók arról, kérik-e munkáltatójukat a személyjövedelemadó-bevallás elkészítésére, azaz a munkáltatói adómegállapításra. A Nyugat-dunántúli régióban tavaly 59 ezer adózó szja-bevallását a munkáltatója készítette el.

Hasonlóan az elmúlt évhez, azok a magánszemélyek, akik nem egyéni vállalkozók és nem tartoznak az áfakörbe, idén is kétféle bevallási mód közül választhatnak: munkáltatói adómegállapítást kérnek vagy önadózással teljesítik a bevallási kötelezettségüket, utóbbi lehetséges módjai – egyszerűsített bevallás, adónyilatkozat, illetve teljes vagy csökkentett adattartalmú szja-bevallás – nem változtak.

Munkáltatói adómegállapítást akkor kérhet valaki, ha a személyi jövedelemadóról szóló törvényben foglalt feltételeknek megfelel és a munkáltatója is vállalja a bevallása elkészítését.
A munkáltatót a 14NY29-es nyilatkozatban kérhetik az adózók az szja-bevallás elkészítésére 2015. február 2-ig. Akik munkáltatói adómegállapítást kérnek és családi kedvezményt is kívánnak érvényesíteni, érdemes az NY29CSK jelű nyilatkozatot is kitölteniük, és minél korábban, de legkésőbb 2015. március 20-ig (a többi, kedvezményre jogosító igazolással együtt) a munkáltatónak átadni.  

Ha a magánszemély nem kéri a munkáltatói adómegállapítást, erről is nyilatkoznia kell a 14NY30 jelű nyilatkozaton.

Ha a munkáltató úgy dönt, hogy a bevallás elkészítésében nem kíván közreműködni, akkor az szja-törvényben előírt tartalommal köteles tájékoztatni a magánszemélyt az adónyilatkozat vagy az egyszerűsített bevallás választásának a lehetőségéről.

Fontos, hogy ha a magánszemély a munkáltatói adómegállapítást választja, személyijövedelemadó-bevallást más formában ne nyújtson be. A többszörös kötelezettségteljesítés további egyeztetések sorozatát indíthatja el, a bevallás feldolgozását és a visszajáró adó kiutalását is késleltetheti.

Bármely bevallási módot választják is az adózók, mindenképpen meg kell kapniuk a kifizetők igazolását (14M30) február 2-áig a tavalyi jövedelemről és az év közben levont adóelőlegről. Ez az igazolás tartalmazza ugyanis az szja-bevallás alapinformációit. Az igazoláson szerepel az is, ha valaki a NAV közreműködését kérheti az egyszerűsített bevallás elkészítésében.

A munkáltatói adómegállapításról az adózók április 30-áig igazolást kapnak és ezután nincs egyéb teendőjük a bevallással.

Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!