Adó- és pénzügyeink

2014.05.16. 11:44

Mit tegyen, ha akadályozzák a bevallásban

Hal pl. kórházi kezelés miatt nem tudja az adózó a bevallását határidőre elkészíteni, az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül kell az adóbevallást benyújtani.

A személyijövedelemadó-bevallás benyújtási határideje május 20. A nyomtatvány kitöltéséhez a munkáltatónak, kifizetőnek 2014. január 31-ig kellett igazolást kiállítani és a magánszemélynek átadni. Évről évre érkeznek azonban a NAV-hoz olyan adózói jelzések, amelyek szerint a munkáltatók, kifizetők nem adták ki a bevallás elkészítéséhez szükséges igazolásokat, így az érintettek nem tudják elkészíteni az adóbevallásukat.

A bevallási határidő előtt fontos mielőbb ellenőrizni, hogy rendelkezésre állnak-e a kitöltéshez szükséges bizonylatok, igazolások. Ha valamelyik igazolás hiányzik, vagy az igazolást megkapta ugyan, azonban annak tartalmával nem ért egyet, először a munkáltatóval, kifizetővel célszerű felvenni a kapcsolatot az igazolás pótlása vagy az igazoláson feltüntetett adatok javítása érdekében.

Az egyeztetés eredménytelensége esetén érdemes a rendelkezésére álló dokumentumokkal (például munkaszerződés, vagy egyéb, a kifizetést megalapozó szerződés másolata, ezek hiányában a munkáltató, kifizető azonosítására alkalmas adatok) felkeresni a NAV – lehetőség szerint a munkáltató/kifizető székhelye szerint illetékes – ügyfélszolgálatát.

Amennyiben a munkáltató, kifizető nem adta (adja) ki az igazolást, a magánszemélynek – kivéve az egyéni vállalkozót és áfa fizetésére kötelezett magánszemélyt – lehetősége van a bevallás benyújtására előírt határidőn belül (2014. május 20-ig) bejelentést tenni a NAV illetékes adóigazgatóságához arról, hogy az szja-bevallás elkészítéséhez szükséges iratok, igazolások önhibáján kívül nem állnak rendelkezésére és ezért bevallását előreláthatóan nem tudja határidőben benyújtani.

Ebben az esetben 2014. november 20-ig a NAV nem szab ki mulasztási bírságot, de fontos, hogy az adózó az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül bevallását benyújtsa és ezzel egyidejűleg a késedelem igazolására vonatkozó kérelmét (igazolási kérelmet) előterjessze.

A bejelentés beérkezését követően a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján a lehetséges intézkedéseket megteszi.

Ha egy magánszemélynek 2013-ban több munkáltatótól, kifizetőtől is származott jövedelme, és az összesített igazolást nem kapta meg mindegyiktől, akkor a rendelkezésére álló iratok, igazolások birtokában is elkészítheti bevallását, de a hiányzó dokumentumok beszerzését követően a benyújtott bevallást önellenőrzéssel helyesbítenie kell.

Amennyiben más okból (pl. kórházi kezelés alatt áll) nem tudja az adózó a bevallását határidőre elkészíteni, az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül kell az adóbevallást benyújtani, és ezzel egyidejűleg kell a késedelem igazolására vonatkozó igazolási kérelmet előterjeszteni.

Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!