Adó- és pénzügyeink

2014.05.28. 12:33

Fontos határidő: számviteli beszámoló, társasági adó

A kettős könyvvitelt vezető vállalkozásokat és a társaságiadó-alanyokat érintő fontos határidő közeleg.

Ezúttal a kettős könyvvitelt vezető vállalkozásokat és a társaságiadó-alanyokat érintő fontos határidő közeleg. Előbbieknek számviteli beszámolójukat kell közzétenni június 2-ig, utóbbiaknak a tavalyi társaságiadó-kötelezettségükkel kell elszámolni.

A kettős könyvvitelt vezető vállalkozásoknak általános esetben minden év május 31-ig elektronikus formában kell közzétenniük éves számviteli beszámolójukat. A nyilvános adatok nemcsak a piaci szereplőknek nyújtanak naprakész információkat üzleti partnereikről, hanem átláthatóbb piaci viszonyokat teremtenek, és védik a hitelezők érdekeit is. Mivel május 31. az idén hétvégére esik, a beszámolót a Kormányzati Portálon (www.magyarorszag.hu) keresztül június 2-ig kell feltölteni.

Azokat a cégeket amelyek ezt elmulasztják, 500 ezer forintig terjedő bírsággal szankcionálja a NAV. Amennyiben a vállalkozás további 30 napon belül sem teljesíti közzétételi kötelezettségét, a mulasztási bírság 1 millió forinttal emelkedik, újabb 60 nap elteltével pedig a NAV felfüggesztés nélkül, hivatalból törli az adószámot és a cégbíróságnál kezdeményezi a cég megszüntetését.

Az éves beszámoló civil szervezetekre vonatkozó eltérő szabályaival kapcsolatban a NAV honlapján 2014. május 23-án közzétett tájékoztató nyújt eligazítást.

Május 31. (az idén június 2.) a társaságiadó-alanyok számára is fontos adózási határidő. Főszabály szerint eddig az időpontig kell benyújtani az előző évre vonatkozó társaságiadó-bevallást és megfizetni az adót. A határidő elmulasztása 500 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot von maga után. Egyes szervezeteknek (alapítvány, közalapítvány, egyesület, köztestület, egyházi jogi személy, lakásszövetkezet, önkéntes kölcsönös biztosítópénztár, a közhasznú szervezetként besorolt felsőoktatási intézmény, az európai területi együttműködési csoportosulás és a foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény) lehetőségük van arra, hogy amennyiben vállalkozási tevékenységből nem származott bevételük, vagy azzal kapcsolatban költséget, ráfordítást nem számoltak el, akkor a 1329-es társaságiadó-bevallást az azt helyettesítő 1301 jelű nyomtatványon tett nyilatkozattal váltsák ki.

Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!