Adó- és pénzügyeink

2014.05.05. 13:36

A diákoknak is érdemes odafigyelni a bevallási határidőre

A diákmunkát végzők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását.

Az adóbevallási kötelezettség ellenőrzésének tapasztalatai igazolják, hogy a diákmunkát végzők közül többen elmulasztják a személyijövedelemadó-bevallás benyújtását, pedig jellemzően a diákmunkával szerzett jövedelem is adóköteles. A diákoknak is érdemes tehát odafigyelni a közelgő május 20-i határidőre.

A törvény értelmében munkavállalóként az létesíthet munkaviszonyt, aki a 16. életévét betöltötte. A jogszabály azonban – az iskolai szünet időtartama alatt – annak a 15. életévét betöltött tanulónak is engedélyezi munkaviszony létesítését, aki a tanulmányait általános iskolában, szakiskolában vagy középiskolában nappali rendszerű képzésben folytatja. Ebben az esetben az alkalmazás további feltétele a törvényes képviselő (szülő) hozzájárulása.

Az adó- és járuléktörvények – a munkajogszabályokkal ellentétben – nem tartalmaznak különleges rendelkezéseket a diákok munkavállalásával kapcsolatban, így rájuk is a többi munkavállalóra vonatkozó közteherviselési szabályokat kell alkalmazni.

A négy legtipikusabb foglalkoztatási forma a munkaviszony, a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony (pl. megbízási szerződéssel), az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munka, valamint az egyszerűsített foglalkoztatás keretében történő munkavégzés.

A diákmunkával szerzett jövedelmekről igazolással kell rendelkezni, ez alapján kell a személyijövedelemadó-bevallást elkészíteni. Amennyiben azonban a diák csak egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelemmel rendelkezik, csak akkor kell a jövedeleméről szja-bevallást készíteni és adót fizetni, ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétele meghaladja az e foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegének (2013-ban 4.510 Ft/nap) szorzatát (vagyis a mentesített keretösszeget).

Ha az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem a mentesített keretösszeget meghaladja, akkor az azt meghaladó részt kell figyelembe venni és bevallani a 1353 számú bevallás „A” lap, első sorának „d” oszlopában.
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!