Adó- és pénzügyeink

2014.04.11. 11:51

Alkalmi és idénymunkából származó jövedelem bevallása

A munkavállalónak az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételből nem kell jövedelmet megállapítania és bevallást benyújtania.

Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény alapján egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony a mezőgazdasági és turisztikai idénymunkára, valamint az alkalmi munkára.

Az egyszerűsített foglalkoztatás céljára létesített munkaviszony alapján alapbérként, illetve teljesítménybérként – a meghatározott feltételeknek megfelelően – legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 százaléka, garantált bérminimum esetén 87 százaléka jár.

Fontos, hogy a munkavállalónak az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevételből nem kell jövedelmet megállapítania és bevallást benyújtania, kivéve, ha az ilyen módon szerzett bevétel meghaladja a mentesített keretösszeget, ami könnyen kiszámítható: a foglalkoztatás napjainak számát kell megszorozni az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napibérként meghatározott összegével (2013-ban 4.510 Ft/nap). A mentesített keretösszeget meghaladó részt kell figyelembe venni és bevallani a 1353-as bevallás „A” lap, első sorának „d” oszlopában.

A számítást az alábbi példa szemlélteti:

Foglalkoztatás napjainak száma: 100 nap
Kapott jövedelem: 500.000 Ft
Mentesített keretösszeg: 100 nap x 4.510 Ft= 451.000 Ft
Az adóbevallás 1. sorában szereplő összeg: 49.000 Ft

A mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet abban az esetben is szerepeltetni kell az adóbevallásban, ha az adózónak más bevallási kötelezettség alá eső jövedelme nem volt 2013-ban.
Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!