Adó- és pénzügyeink

2013.09.25. 10:20

Százezer forintnál nagyobb tartozás esetén megszűnik a kata adóalanyiság

A NAV-nak nincs mérlegelési lehetősége: megszüntet.

Közeleg a harmadik negyedév vége. A katás vállalkozásoknak érdemes ellenőrizni folyószámlájukat és ha tartozásuk van, azt soron kívül rendezni. Ugyanis ha a kisadózó vállalkozás NAV-nál nyilvántartott, végrehajtható adótartozása a naptári negyedév utolsó napján meghaladja a 100 ezer forintot, elveszíti a kata adóalanyiságot.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak nincs mérlegelési lehetősége, ha a katás vállalkozás szeptember 30-án 100 ezer forintot meghaladó végrehajtható adótartozással rendelkezik, az a választott adóalanyiságának megszűnését eredményezi.

Nagyon fontos a bejelentési és adófizetési kötelezettségek pontos teljesítése, azaz a bejelentett kisadózók után a bejelentés hatálya alatt megkezdett minden naptári hónapra a tételes adó egészét kell a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig megfizetni. Abban az esetben, ha a kisadózó vállalkozás több kisadózót jelentett be, a tételes adót minden személy után külön-külön kell megfizetni.

Ha a kata hatálya alá tartozó vállalkozás adóalanyisága megszűnik, akkor 24 hónapig nem választhatja ezt. Lényeges, hogy ez a tilalom 24 hónapra – és nem két adóévre – vonatkozik.

Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék#NAV#kata
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!