Adó- és pénzügyeink

2013.09.06. 10:48

Civilek és az 1 százalék

Az adófizetőknek minden évben lehetőségük van arra, hogy a befizetett személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról rendelkezzenek.

A civil kedvezményezettek (pl. az egyesületek, az alapítványok, a közalapítványok, a könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális, illetve alkotó- vagy előadó-művészeti tevékenységet folytató szervezetek) csak akkor juthatnak hozzá a magánszemélyek által felajánlott összeghez, ha az előírt feltételeknek megfelelnek.

A NAV 2013. szeptember 1-ig levélben értesített minden felajánlásban részesült civil szervezetet a felajánlott összeg várható nagyságáról, valamint azokról a feltételekről, amelyek meglétéről a levél kézhezvételét követő 30 napon belül nyilatkozniuk kell a 1337A számú adatlapon. Az első alkalommal a szervezetnek a kitöltött nyilatkozata mellé csatolnia kell az alapító okirat és a bejegyzésről szóló jogerős végzés másolatát is. Az adatlap a www.nav.gov.hu honlapról tölthető le és kitöltve – postán, személyesen vagy elektronikusan – juttatható el a NAV-nak.
A 30 napos határidő elmulasztása esetén a kedvezményezett igazolási kérelmet terjeszthet elő, a késedelem okát a NAV csak indokolt esetben fogadja el.

FONTOS: Nem jogosult az szja 1 százalékos összegre a kedvezményezett, ha 2013. augusztus elseje és az általa tett nyilatkozat (1337A) időpontja között, akár csak egy napig olyan lejárt esedékességű köztartozása van, amelyre fizetési halasztást vagy részletfizetési kedvezményt nem kapott. A NAV a köztartozást nettó módon vizsgálja, tehát az adott adónemen lévő adótartozás összegét csökkenti a más adónemen fennálló túlfizetés összegével.

Ha a kedvezményezettnek a nyilatkozattétel időpontjában köztartozása van, és a felajánlott összeg átutalásának meghiúsulása súlyosan veszélyezteti alapvető céljainak elérését, kérheti kivételes méltányosság gyakorlását a NAV-tól. Erről is a 1337A számú adatlapon nyilatkozhat.
Amennyiben a civil kedvezményezett jogosult a felajánlott összegre és azt el is fogadja, akkor a visszaküldött adatlap beérkezését követő 30 napon belül, de legkésőbb 2013. december 15-ig a NAV átutalja neki az összeget.

További információ található a NAV honlapján a 26. számú információs füzetben, valamint tájékoztatás kérhető a 06-40/42-42-42-es telefonszámon (Általános Tájékoztató Rendszer) arról, hogy miként részesülhetnek a kedvezményezettek a személyi jövedelemadó 1 százalékából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!