Adó- és pénzügyeink

2013.02.26. 13:42

NAV-on belüli feladat átcsoportosítás

Három adónemet érintő változás miatt a képviseletre vonatkozó szabályokra is érdemes odafigyelni.

A 2013. évi adótörvény-változások alapján január 1-jétől az energiaadóval, népegészségügyi termékadóval, valamint a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes adóigazgatóságai látják el. A három adónemet érintő változás miatt a képviseletre vonatkozó szabályokra is érdemes odafigyelni.

Az adózás rendjéről szóló törvény alapján a 2013. január 1-jét megelőző időszakra vonatkozó környezetvédelmi termékdíj, energiaadó és népegészségügyi termékadó bevallásokat (ideértve a bevalláspótlást és az önellenőrzést is) 2013. február 14-éig még a NAV illetékes vám- és pénzügyőri igazgatóságaihoz (vámhatósághoz) kellett benyújtani.

2013. február 14-ét követően a környezetvédelmi termékdíj, energiaadó és népegészségügyi termékadó bevallásokat (bevalláspótlást, önellenőrzést) már az illetékes megyei adóigazgatóságokhoz (adóhatósághoz) kell benyújtani és a befizetéseket a NAV honlapján (www.nav.gov.hu) a Szolgáltatások menüpontban elérhető számlaszámokra kell teljesíteni (az érintett számlaszámok nem változtak). Az adózóknak bevallási kötelezettségeiket a NAV honlapján 2013. február 15-én közzétett, újonnan rendszeresített nyomtatványokon kell teljesíteniük.

Ugyanakkor közvetlenül az Európai Unión kívüli országból a felhasználó által vásárolt energia (kivéve a lakossági fogyasztó által vásárolt energia) vámjogi szabadforgalomba bocsátásakor továbbra is a vámhatóság állapítja meg az energiaadót határozattal (kivetéses adózás). A termékdíj-köteles termékekből képződött hulladékokkal kapcsolatos hatósági feladatok – a környezetvédelmi vagy más hatóságok körébe tartozó hatósági ügy, illetve eljárás kivételével – szintén a vámhatóságnál maradnak.

Tekintettel arra, hogy a három adónem az állami adóhatóság nyilvántartásába került, azok a vámhatóságnál korábban bejelentett meghatalmazottak, akiknek a jogosultsága a vámhatóság által vezetett folyószámla információk megtekintésére terjedt ki, ezentúl nem lesznek jogosultak a három adónemmel kapcsolatos folyószámla információk lekérdezésére. Ehhez ugyanis az szükséges, hogy az állami adóhatóság által vezetett (valamennyi adókötelezettséget, tehát az érintett három adónemet is tartalmazó) egységes folyószámla kivonat lekérdezésére meghatalmazzák őket, és a meghatalmazás tényét a képviselők a 13T180 jelű regisztrációs adatlapon bejelentsék.

A hatásköri változással kapcsolatos részletes tájékoztatás elérhető a NAV honlapján.


NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Címkék#NAV

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!