A mi vidékünk

2014.10.14. 16:02

Már kétszáz termelői piac az országban

A kormány intézkedéseinek köszönhetően hazánkban már kétszáz termelői piac működik, amely a vidéknek munkahelyet, ami a termelőnek megélhetést, a vásárlónak pedig jó minőségű magyar árut jelent.

Kétszáz termelői piac működik Magyarországon annak eredményeként, hogy a kormány két éve megkönnyítette a piacok nyitását - mondta a kormányszóvivő Budapesten, az V. kerületben a  Vidék Mustrán. A Szabadság téri termelői piacot a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Állandó Titkársága szervezi, amely a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézeten belül működik.

Kurucz Éva aláhúzta: a kormány azért könnyítette a nyitást, mert a termelői piac a vidéknek munkahelyet, a termelőnek megélhetést, a vásárlónak pedig jó minőségű magyar árut jelent, így mindenki jól jár. Kifejtette: a Szabadság térihez hasonló termelői piacok nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre több kistermelő vág bele élelmiszer-előállításba és -értékesítésbe. A kistermelők száma 2010 óta megduplázódott Magyarországon, és most mintegy tízezret tartanak nyilván az országban.

Hozzáfűzte: a magyar zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelését a kormány nemcsak a termelői piacok még népszerűbbé tételével szeretné ösztönözni, hanem a kisiskolásoknak szóló „Tegyél, egyél, vegyél az egészségedért” elnevezésű kampánnyal is. Ebbe az akcióba 64 budapesti és Pest megyei általános iskolát sikerült bevonni, így a program üzenete 1400 3. és 4. osztályos kisdiákhoz, illetve szüleikhez jut majd el.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta: a kormány 2010 óta több intézkedést is tett a magyar élelmiszerek népszerűsítésére, a kisiskolásoknak szóló kampány is ezekhez illeszkedik. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 óta a boltokból egyre inkább kiszorítják a silány minőségű külföldi élelmiszereket.

A hatóságok folyamatosan ellenőrzik és figyelemmel kísérik a nem megfelelőnek ítélt külföldi termékeket, és igyekeznek megakadályozni, hogy azok a magyar fogyasztókhoz kerüljenek - közölte. Elmondta azt is, hogy egyre nagyobb a helyben megtermelt áruk aránya a közétkeztetésben. Bevezették a Magyar termék védjegyet, és a szakemberek mindent megtesznek azért, hogy a belföldi előállítású élelmiszerek aránya és mennyisége folyamatosan emelkedjen a boltokban.

Aláhúzta, az üzletek kínálatában 2010 óta folyamatosan nő a magyar élelmiszerek aránya. Közölte, a kormány egy éve fogadta el az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiát, hiszen a kockázatok csökkentése minden magyar ember érdeke.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) nemcsak ellenőriz és büntet, hanem partnere is kíván lenni a termelőknek, a feldolgozóknak, a kereskedőknek és fogyasztóknak is az élelmiszerbiztonság javításában - mondta. A kormányszóvivő és az FM államtitkára vásárlással egybekötött körsétát is tett a budapesti Szabadság téri termelői piacon.

 

Forrás: www.nakvi.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!