A mi vidékünk

2013.11.24. 16:12

Idén is sikeres volt a Nagyapám Háza program

„Mint egy ágat, úgy oltottuk be őket a tudással” – mondta el a Falufejlesztési Társaság elnöke a Nagyapám Háza résztvevőiről az esemény zárórendezvényén november 14-én, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) és a Falufejlesztési Társaság 2013-ban már második alkalommal szervezte meg Nagyapám Háza címmel mester-inas képzését középiskolások, egyetemisták, főiskolások és a népi építészet iránt érdeklődő fiatalok számára. A résztvevő inasok egy hónap alatt többek között Ópusztaszeren, Oszkón, Györkönyön és Hetyefőn is belekóstolhattak a hagyományos paraszti építészet és a tradicionális eljárások titkaiba.

A program ünnepélyes lezárása alkalmából no

vember 14-én, a szentendrei Néprajzi Szabadtéri Múzeumban Krizsán András, a Falufejlesztési Társaság elnöke és a mozgalom megálmodója kiemelte, a Nagyapám Háza abban különbözik leginkább az egyetemeken, főiskolákon és nyári gyakorlatokon elsajátítható ismeretektől, hogy nem egyszerre, egy időben próbál bemutatni egy-egy helyreállítást vagy felújítást. „Úgy, ahogy régen a céhlegények tanulták a mesterséget, a mi inasaink is házról-házra járva, egy-egy mester mellett”, aktív résztvevőként ismerkedhettek meg a hagyományos népi építészet értékeivel, a tradicionális építőmesteri technológiákkal – mondta Krizsán András. A vályogépítés, sarazás, paticsfalkészítés vagy zsúpfedél-helyreállítás mellett a fiatalok megérthették a régi paraszti építészet lényegét. Hozzáfűzte, ez a tudás kulcsfontosságú, hiszen napjainkban már nem apáról fiúra száll ez az ismeret, hanem tudatosan át kell adni, ezt a feladatot vállalta magára a Nagyapám Háza program is. 

Idén is sikeres volt a Nagyapám Háza program

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a szentendrei skanzen 2012 után idén is helyszín lehetett a program során. Kiemelte a tudásátadás fontosságát: a Nagyapám Háza programban résztvevő fiatalok a saját környezetükben kamatoztathatják megszerzett ismereteiket, majd idővel ők maguk is mesterekké válhatnak.

A kétkezi munka megbecsülésének fontosságára hívta fel a figyelmet Medgyasszay László, az MNVH elnöke.  „Minden erőmmel támogatni fogom, hogy a Nagyapám Háza országosan ismert és elismert mozgalommá váljon” – erősítette meg az MNVH támogatásáról a résztvevőket a hálózat elnöke.

Kis Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője elmondta, a Nagyapám Háza egy sikeres mintaprogram, amelyet a szaktárca is támogat. Több mint puszta állagmegóvás és helyreállítás, hiszen összehozza a szakembereket és olyan hálózatot épít ki, amely valóban a vidéket és a vidéki embereket szolgálja. Közeledik a 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési ciklus, ahol a vidéki örökség fejlesztése is szerepet kap, ezért a tervezés során hangsúlyt fektetnek a források elkülönítésére, hogy ez a kiváló munka tovább folytatódhasson és a Nagyapám Háza program maga is hagyománnyá válhasson.

 

Forrás: NAKVI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!