A múltat végképp megbecsülni

"Beszéld el nekem a múltat, s megismerem belőle a jövőt!" - írta egykoron Konfuciusz.

Nyílván ezen gondolat egy sportklub életében is nagyon fontos, s büszkén állíthatjuk, az idén 108 éves Győri ETO FC-nél tisztában vannak azzal, csak a múltnak a megbecsülésével épülhet fel a  jelen!   

Lassan két éve, hogy a győri klub történetének legsikeresebb edzője, Verebes József visszatért az ETO-hoz, s vezetésével újjáéledt az öregfiúkcsapat. A gárda azóta közel harminc hírverő mérkőzésen lépett pályára, s bizony mindenütt nagy szeretettel fogadták az egykori kedvenceket, sztárokat, akik szerepléseikkel a régióban jelentősen segítik az egyesület népszerűsítését. Egyedülálló módon vannak elismerve az ETO-nál a klub legendái, akikről az új stadion páholyai, szektorai elnevezésre kerültek, s akik mindnyájan személyesen, vagy családtagjaikon keresztül egy-egy örökös bérletet kaptak. Közvetlenül ezen esemény után jelent meg a "60+1 Legenda" című könyv, amely értelemszerűen az ETO FC hatvanegy legendájának pályafutását mutatja be, színes írásokkal, egyedi fotókkal. Itt érdemes megjegyezni, hogy elsősorban a Papp Győző sportújságírónak köszönhetően, több érdekes könyv is megjelent az ETO FC története, sikerei kapcsán. Valószínüleg egyedülálló, ahogyan a győri labdarúgás bajnoki- és kupasikerei, a nemzetközi mérkőzések feldolgozásra kerültek.

Mintahogyan hasonlóan nagy tett volna, ha a megálmodott "ETO-múzeum" egyszer megvalósulna, annál is inkább, mert Kovács István gyűjtőmunkájának eredményeként, már most rengeteg ereklye, érem, mez, korabeli fénykép, újságcikk áll a klub rendelkezésére. A leendő múzeum nyitásáig egyébként időszakos kiállítások vannak az ETO Parkban, ahol jelenleg a harminc esztendővel ezelőtti, az 1982-es bajnokcsapatról szóló emlékeket tekinthetik meg az érdeklődők.      

A hagyományok megőrzését, a legendák, a volt futballisták összefogását, a múlt megbecsülését tűzte zászlajára elsősorban a tavaly megalakult ETO 100 Baráti Kör is, amelynek tagjai között találhatunk egykori sportvezetőt, edzőt, játékost, támogatót, szurkolót egyaránt. Ezen baráti körön keresztül juthatnak többek között sportolási, egészségmegőrzési, szórakozási lehetőséghez, idény bérlethez a tagok, akiket egy társelnöki trió - Szániel János, Somodi Géza, Jakab Attila - fog össze, irányít. Nemrégiben az olimpikon labdarúgó, Payer Imre elhanyagolt győri sírhelyét varázsolta újjá a baráti kör, míg most vasárnap, közvetlenül az ETO-Honvéd bajnoki mérkőzés előtt, a stadion falánál felavatnak egy márványtáblát, amely aktuálisan, a klub halottjainak állít majd örök emléket. A volt labdarúgóknak, vezetőknek, edzőknek, támogatóknak, szurkolóknak, akik az ETO-t jelentették, s jelentik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!