Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Jót cselekedtek a diákok a 7próba harmadik megmérettetésén - fotók

Másfél éves, frissen műtött kislány napját tették vidámmá, időseknek segítettek, állatmenhelyre látogattak, szemetet szedtek 7próbázóink a harmadik feladat során. Többen írták, hogy máskor is segítenek.
Szívmelengető feladatot kaptak a Kisalföld 7próbáján részt vevő 22 felsős osztály tagjai a 3. próbára. Választott jó cselekedetet kellett véghezvinniük.

„Írtunk egy felhívást az iskolánk többi osztályának is, hogy ők is csatlakozzanak a mi akciónkhoz, mert jobb adni, mint kapni!"
 

A mosonmagyaróvári bolyaisok levelében szereplő mondatot több beszámolóban olvashattuk, szemléltetve az igazságot: a jó példa ragadós. Ők éppen átmeneti otthonban élő gyerekeknek gyűjtöttek édességet és játékot; a szabadhegyi két tannyelvű iskola tanulói plakátjukon tömören fogalmaztak: „Életet is mentettünk, kitakarítottunk, példát mutattunk."

A rábacsécsényiek Margit néninél töltöttek egy délutánt, a kazinczysok madarakat vettek szárnyaik alá. A kónyiak ovisoknak olvastak mesét, konyhakertet ástak fel. A kölcseysek az Emberek az Állatokért Győri Állatmenhelyre látogattak. Plakátjukon olvasható a 3. próba lényege: „Ez nekik is meg nekünk is jó..."

Az igazi jutalom

„Nem mindenki olyan szerencsés, mint én" – írta a Móra-iskolába járó Julcsi arról, hogy miért volt jó érzés jót cselekedni. „A kertben szedett piros almával hálálták meg, hogy jót cselekedtünk, ám a mi igazi jutalmunk nem az alma volt, hanem hogy láttuk az arcukon a boldogságot" – írták a beledi iskola 11 évesei, miután idősek kertjét tették rendbe.
 

A kodályosok a Petz Aladár megyei kórházba látogattak: az egyik csoport egy négyéves kislányt tett vidámmá, a másik egy 11 éves fiú napját dobta fel, a harmadik egy pár napja műtött, másfél éves kislányt etetett, játszott neki, énekelt.

Sok kicsi sokra megy

A tápiak például azt írták: „Megéreztük a segítségnyújtás örömét és nem is hagyjuk abba. Az adventi időszakban egymás titkos angyalai, barátai leszünk, és észrevétlenül szeretnénk segíteni egymásnak."

A kis falu diákjai sok helyen segítettek az elmúlt hetekben, így például a játszótér rendbetételénél. A fiúk a talicskázást, a gereblyézést vállalták, a lányok a lombseprűt ragadták meg. „Nem is gondoltuk, hogy ilyen sok munka vár ránk ezen a helyen" – írták.

A tatai Színes iskola az idősek segítését választotta, a Váci Mihály-iskola állatmenhelyre látogatott, a révaisok „sok kicsi sokra megy" jelszóval a ház körüli munkákban segítettek.
A Váci Mihály-iskola 5. b osztályosai állatmenhelyen serénykedtek.
A Váci Mihály-iskola 5. b osztályosai állatmenhelyen serénykedtek.
A soproni Gárdonyi 7. c-sei ovisokhoz látogattak el; a 7. b-sek kupakokat gyűjtenek: „Az iskolánkban zsákokban gyűjtjük és továbbítjuk a győrújbaráti alapítványnak."

Szebb lesz a karácsony

A mosonmagyaróvári ujhelyisek madarat etettek, a Péterfy 8/IV-esek a Radó Tibor-iskola sajátos nevelési igényű tanulóinak karácsonyát teszik szebbé: ajándékokat gyűjtöttek, csomagoltak, pakoltak, a 7/III-asok óvodát takarítottak.
 

A Rábapatonáról a 7próbába nevező két osztály közül az egyik kalandparkot takarított, a másik lombot gyűjtött, a harkaiak madáretetőt eszkábáltak. A pannonhalmiak szintén ovisokhoz látogattak – hogy csak pár jó cselekedetet emeljünk ki a sok közül.

A mosonmagyaróvári mórások karácsonykor minden évben megajándékozzák a nehéz sorsú gyerekeket. Ők egy Gárdonyi Géza-idézettel foglalták össze a próba lényegét, zárjuk ezzel sorainkat: „Légy az, kiből árad a nyugalom. Légy az, kire nem hat a hatalom. Nyújtsd oda, hol kérik a kezedet. S menj oda, hol fázik a szeretet."

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7próba - Vajon mekkora egy felsős osztály ökológiai lábnyoma?

7próba - Vajon mekkora egy felsős osztály ökológiai lábnyoma?
Ha mindenki úgy élne, mint a magyar társadalom tagjai, 2,14 Földre lenne szükség. Vajon mekkora ez a… Tovább olvasom