Kisalföld logö

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 29°C Még több cikk.

7próba - Egy nap net nélkül: "Megkértem a dédi mamámat, hogy beszéljen a gyerekkoráról"

A ,,simán ment"-től a ,,nehéz volt"-ig sokféle következtetést levontak a 7próbázó diákok a hatodik megmérettetés tapasztalataiból. Hogyan töltötték a tanulók az ,,internetmentes" napjukat? Saját beszámolóikból szemezgettünk.
Izgalmas kihívás az offline állapot

24 óra közösségi média és mindenféle netes felület, tartalom nélkül – van, aki áldásként, és van, aki tragédiaként éli meg.
 
A Z generáció tagjai beleszülettek a digitális forradalomba. Életüket főként az online térben élik, így a net nélküli nap igazi kihívás volt számukra.
A diákok beszámolóiból leginkább az látszik, hogy igyekeztek több időt tölteni családtagjaikkal a felszabadult időben. Volt, aki sportolással, játékokkal – Rubik-kockával, társassal, kártyával –, mézeskalács-sütéssel és több tanulással töltötte ki a jóval hosszabbnak érzékelt órákat.

Nem mindenkinél, de azért sokaknál felmerült, hogy kimaradnak valamiből, azért, mert nincsenek online valamilyen chates felületen.
A győri Péterfy-iskola 7/III osztálya egy színes plakáton helyezte el a szövegbuborékokat, amikben a diákok leírják tapasztalataikat.
A győri Péterfy-iskola 7/III osztálya egy színes plakáton helyezte el a szövegbuborékokat, amikben a diákok leírják tapasztalataikat.
Volt, aki kifejezetten élvezte, hogy jóval több ideje jut a hozzá közel állókra, házi kedvenceire és az iskolai feladatokra. És olyan is volt, aki a nap vége felé már nem győzte internet nélkül – egy kicsit bejelentkezett a közösségi oldalakra.
 

Szívesen játszottam. Behordtam a fát és begyújtottam. Mindig szívesen olvasok, most is ezt tettem

– írta Bödecs Bence, a Beledi Iskola diákja.
 

A reggeli rutinomhoz hozzátartozik, hogy megnézem az e-mail-jeimet és a Facebook-üzeneteimet, és a fontosakra gyorsan válaszolok. Ez most elmaradt, emiatt hiányérzetem volt nap közben. Órák után dolgozatokat javítottam, olvastam, és elmentem egy barátnőmmel step aerobicra

– foglalta össze Kalmárné Koszonits Klára, a Bolyai János Általános Iskola pedagógusa. (Ne feledjük, a tanárok is megmérettettek ebben a körben.)

„Először könyvet olvastam. Aztán kicsit rajzoltam. Anyukám látta, hogy unatkozom és megkért, hogy segítsek neki" – írta a Deák Ferenc Általános Iskola egyik diákja. Hozzá hasonlóan sokan segítettek az otthoni feladatokban, serénykedtek a házimunkában.
 
„Hiányoztak az értesítések" – mesélte Tokodi Ádám Tamás, a Gárdonyi-iskola 7/b-s tanulója, aki egyáltalán nem volt egyedül ezzel a tapasztalattal, sokan hiányolták barátaik üzeneteit, a YouTube-videókat, a Snapchat-et...
„Nehéz volt egy napot net nélkül lenni. Jobban megismertem a családomat. Új dolgokat tudtam meg róluk" – mondta Szűcs Evelin, a Harkai Iskola tanulója.
„Nagyon jó volt az internet nélküli nap. Sokat olvastam és rajzoltam. Együtt játszottunk a családdal. Máskor is lehetne ilyen nap" – írta Jázmin, a József Attila Iskolából.

„Rájöttem, hogy tudok rajzolni!" – mondta egy kölcseys diák. Hozzá hasonlóan többen is kreatív tevékenységekkel űzték el unalmukat: rajzoltak, színeztek, zenéltek.
 

Ki tudtam menni délután a többiekkel a kalandparkba. Csak az iskolában tudtuk megbeszélni, hány órakor, és hol találkozunk. Megkértem a dédi mamámat, hogy beszéljen a gyerekkoráról, és hogy mi volt a háború alatt

– számolt be Bogi, a Rábapatonai Iskola diákja.

Végül a Váci Mihály Iskola egyik diákjának szavaival zárjuk a sort: „szerintem nem bírnám sokáig net nélkül, de a szüleim se".

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7próba - Molinó, duda, kereplő, rigmusok - Az utolsó feladatként a sorversenyre kell készülni

7próba - Molinó, duda, kereplő, rigmusok - Az utolsó feladatként a sorversenyre kell készülni
A hetedik próba a felkészülés lesz: a Kisalföld felsősöknek kiírt közösségépítő kampányának… Tovább olvasom