7próba

2019.12.03. 07:00

A Kisalföld 7próba ötödik kihívásához érkeztünk! Most mutassátok meg a bennetek rejlő tudóst!

Tudtátok, hogy akár egy krumpliból, vagy néhány citromból áramot lehet nyerni?

Sperling Krisztina

Teacher hands turning on solar windmill energy produce switch in science class

Forrás: Dreamstime

Fotó: Illusztráció

A negyedik próbán azt a feladatot kaptátok, hogy alkossátok meg saját világotokat, írjátok meg egy egy képzeletbeli bolygó törvénykönyvét.

Szinte minden bolygó törvényalkotói megfogalmazták a környezetvédelem fontosságát.

Több növény között szeretnétek élni, nem szennyeznétek feleslegesen műanyaggal a környezeteteket, és óvnátok az új világotok erőforrásait.

Itt a Földön, napjainkban valóban a környezetvédelem, ezen belül is a klímakatasztrófa elleni fellépés a legfontosabb. Biztosan, ti is hallottátok, hogy az Európai Parlament (EP) múlt csütörtökön klímavészhelyzetet hirdetett. Elfogadtak egy határozatot, amelyben megállapítják, hogy éghajlati és környezeti vészhelyzet áll fenn, és az EP arra kéri az Európai Bizottságot, az uniós tagállamokat és az összes globális szereplőt,

„hogy sürgősen tegyék meg a szükséges konkrét lépéseket e fenyegetés leküzdése és megfékezése érdekében, még mielőtt túl késő lenne.”

Az EP egy másik állásfoglalást is elfogadott, ami arra sürgeti a Bizottságot, hogy nyújtson be egy stratégiát, amely alapján 2030-ig 55 százalékkal kellene csökkenteni az EU károsanyag-kibocsátását, 2050-re pedig meg kellene valósítani a klímasemlegességet. Ennek a célnak az eléréséhez pedig az egyik lehetséges út a megújuló energiaforrások használata.

Tudtátok, hogy akár egy krumpliból, vagy néhány citromból áramot lehet nyerni? Vagy, hogy egy gyertya és egy virágcserép segítségével fel lehet melegíteni egy kisebb szobát?

Arra hívunk ki benneteket, hogy nézzetek utána, hogy ezeken a példákon túl milyen lehetőségek vannak arra, hogy energiát termeljetek, és végezzetek el egy kísérletet, amivel bizonyítjátok – vagy megcáfoljátok -, hogy működhetnek-e ezek a megoldások.

A kísérletről december 12-én tíz óráig küldjétek be a max. 3 perces YouTube-ra feltöltött videótokat az alábbi felületen keresztül:

var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];

if (d.getElementById(id)) return;

js = d.createElement(s); js.id = id;

js.src = 'https://woobox.com/js/plugins/woo.js';

fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);

}(document, 'script', 'woobox-sdk'));

 

Címkék#7próba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!