Faültetés

2024.05.15. 19:50

Áder János ajándéka Sopronnak a mini erdő a város közepén

A Deák téri Általános iskola kisdiákjainak részvételvél adták át szerdán Sopronban az első Miyawaki mini erdőt, amely hangsúlyosan termő gyümölcsfajokat vonultat fel. A minierdő a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány jóvoltából jött létre a városban.

Papp Fanni

Fotó: Máthé Daniella

A város első Miyawaki mini erdeje a Deák téri iskola szomszédságában kapott helyet, amely a soproni önkormányzat és a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány együttműködésében a SopronFest keretében jött létre. A Miyawaki mini erdőknek számtalan pozitív tulajdonságuk van, hiszen lehetőséget adnak a városi talaj regenerálására, hatékony szerepet játszanak a levegő tisztításában, elnyelik a zajt, vizet párologtatnak, esztétikai élményt nyújtanak, csökkentik a nyári hősziget effektust a városi környezetben. 

A mini erdő kialakításában pedig aktívan részt vettek az iskola kisdiákjai is. Az átadó ünnepséget szerdán délután tartották meg amelyen részt vett Áder János, volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke, valamint Farkas Ciprián polgármester és a SopronFest főszervezői.

Lobenwein Norbert, a SopronFest alapítója elmondta, a fesztivál szervezése közben mindvégig törekedtek a fenntarthatóságra, innen is jött az ötlet, hogy megvalósítsák a városban a mini erdőt.

- A mini erdő egy jelkép, méghozzá azé, hogy vigyázzunk a környezetünkre. Évente vágnak ki akkora erdőterületeket, mint Olaszország, amit nyilván nem lehet pótolni, de lehet a szemléletet formálni és az erdők megóvásának fontosságára felhívni a figyelmet. Pláne egy olyan városban, ahol erdőmérnököket képeznek - mondta el Áder János.

- Egy ajándékkal gazdagodott a város Áder János jóvoltából. Az gondolom, Sopron már rég meghallotta a bolygó segélykiáltását és élen jár a zöld gondolkozásban. Ugyanis az évek során megannyi parkot alakítottunk ki, vagy újítottunk fel, de az önkormányzatnak számos más kezdeményezése is volt - osztotta meg gondolatait a polgármester.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában