Kitüntetett bajtársak

2024.05.15. 08:00

Díjazottak Győr-Moson-Sopronból - Mentődolgozókat ismertek el a világnapon

Az Országos Mentőszolgálat május 10-én ünnepelte megalakulásának 76. és a magyarországi szervezett életmentés elindulásának 137. évfordulóját. Az ünnepségen mintegy 200 mentődolgozót ismertek el. A nagyszabású eseménynek az Országház adott otthont. Térségünkből is számos hétköznapi hőst tüntettek ki a mentők napja alkalmából.

Kisalföld.hu

Dr. Csató Gábor főigazgató ünnepi beszédében kiemelte, az életmentő alaptevékenysége mellett az új alapellátási ügyeleti rendszer elindulásával az OMSZ ma már az ország 186 pontján biztosít egységes és magas színvonalú ügyeleti ellátást minden rászoruló számára. 

Mintegy 200 mentődolgozót tüntettek ki idén az országos ünnepségen az Országházban. Fotó: OMSZ

Az idei rendezvény kiegészült a 70 éve indult magyarországi Rohamkocsi Szolgálat megünneplésével, amely apropóján a mentők számos különleges programmal készültek a szervezet Markó utcai központjában. 

1948. május 10-én jött létre Budapesten az Országos Mentőszolgálat, a szervezet így minden évben május 10-én ünnepli megalakulásának évfordulóját.

A nagyszabású rendezvény keretében idén is az Országház Felsőházi termében tüntették ki a mentőszolgálat bajtársait, a mintegy 200 dolgozó Magyar Mentésügyért Emlékérmet, Dr. Orovecz Béla Emlékérmet, Hősies Mentésért Különdíjat, Dr. Lengyel Árpád díjat, Dr. Felkai Tamás Emlékérmet, Légimentők a Magyar Mentésügyért Emlékérmet, Kresz Géza Emlékérmet, Főigazgatói Dicséretet, Balesetmentes közlekedésért járó kitüntetést, Iránytű díjat, Főorvosi és Adjunktusi kinevezéseket vehetett át. 

Az Országos Mentőszolgálat mindig is a magyar egészségügyi rendszer biztos pontja volt. A lakosság számára a biztonságot nyújtottuk, a legnehezebb helyzetekben is. De a bizalom, amit az emberek irántunk éreznek, nem jön magától. Nap, mint nap, kemény munkával és odaadással kell kiérdemelnünk

– fogalmazott ünnepi beszédében dr. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója. 

A mentőegységek az elmúlt évben közel 1,3 millió beteget láttak el Magyarországon, miközben az OMSZ feladatköre az új alapellátási ügyeleti rendszer megszervezésével és működtetésével is tovább bővült. 

Minden egyes újabb nap, amikor életeket mentünk, vagy segítséget nyújtunk, egy újabb bizonyíték arra, hogy milyen nélkülözhetetlen és értékes munkát végzünk

– fűzte hozzá a főigazgató. 

Győri, soproni, kapuvári, téti bajtársakat ismertek el Győr-Moson-Sopronból a mentők napján. Fotó:OMSZ

Győr-Moson-Sopronból tizenöt életmentéssel foglalkozó kollégát ismertek az idei országos díjátadón.

Feladatellátása során rendkívüli helyzetben kivételesen bátor és példamutató magatartást tanúsított, érdemei elismeréseként Hősies Mentésért különdíjban részesült:

  • Bajcsi Levente Péter, mentő-gépkocsivezető Győr mentőállomás
  • Biró Attila, mentő-gépkocsivezető Győr mentőállomás
  • Böősi Zoltán, mentő-technikus Győr mentőállomás
  • Dr. Nagy Oliver Imre, orvos Győr mentőállomás
  • Király Tamás, mentő-gépkocsivezető Tét mentőállomás 
  • Kudoba Szabolcs, mentőtiszt Győr mentőállomás 
  • Nagy Richárd, mentőtiszt Győr mentőállomás 
  • Sümegi Kristóf, mentőápoló Győr mentőállomás 
  • Szabó József László, mentőápoló Tét mentőállomás

A Mentők Napja alkalmából 35, illetve 40 éve az Országos Mentőszolgálat kötelékében dolgozó bajtárs Kresz Géza Emlékérem Hűséges Szolgálatért elismerésben részesült: Halász István Lajos, mentőápoló Kapuvár mentőállomás

Példamutatásával, magatartásával hosszabb időn keresztül bizonyította elhivatottságát, elkötelezettségét az Országos Mentő Szolgálat iránt, érdemei elismerése képen Főigazgatói dicséretben részesült: a Győr Mentőállomás Bajtársi közössége

Elismerésre méltó munkája és példamutató teljesítménye képen Iránytű Díjban részesült: Koczkás Vivien, mentőtiszt Győr Ügyeleti Telephely

A Mentők Napja alkalmából Főorvosi Kinevezésben részesült: Dr. Cséplő Péter Ph.D., szakorvos Győr mentőállomás

A Mentők Napja alkalmából Adjunktusi kinevezésben részesült: Dr. Varga Eszter, szakorvos Sopron mentőállomás

Újraélesztést és elsősegélynyújtást is oktattak a mentők napján. Fotó:OMSZ

Az idei ünnep különleges apropója volt, hogy éppen 70 éve indult el Magyarországon a Rohamkocsi Szolgálat, amely azóta is a mentőellátás legmagasabb szakmai szintjét képviselve működik. 

A díjátadó után az OMSZ a Központi Mentőállomásnál ünnepelte meg a kerek évfordulót. A rendezvény résztvevői mentőautós felvonulást, emléktábla-avatást, valamint retro és modern mentési bemutatót láthattak, később pedig a Kresz Géza Mentőmúzeum előadásán és kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt. 

A program egész ideje alatt folyt az újraélesztés és elsősegélynyújtás oktatás, a veterán és modern mentőautók, valamint a Kresz Géza Mentőmúzeum bemutatója is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában