Fizetések

2024.05.15. 07:00

Béremelésekben az élen - Tíz százalék feletti lehet az idei kompenzáció Győr-Moson-Sopronban és Komárom-Esztergomban

A KSH friss közlése szerint a bérek emelkedése tavaly messze Győr-Moson-Sopronban volt a legmagasabb 18,7 százalékkal, bőven megelőzve Budapestet és a 14,2 százalékos országos átlagot, a havi nettó átlagkereset pedig elérte a 411 ezer forintot. Komárom-Esztergomban 15,2 százalékkal nőttek a bérek, a havi nettó 380 ezer forint volt.

Gyurina Zsolt

Éles harc folyik a kiskereskedelmi dolgozók megtartásáért, különösen Győr-Moson-Sopronban, ahol Ausztria munkaerő-elszívó hatása egyre erősebb. Fotóillusztráció: MW-archív

Legutóbb tavaly júniusban néztük meg, hogy mennyi a fizetése átlagosan egy régiónkban élőnek. 

Az akkori adatokhoz képest Győr-Moson-Sopron esetén a feldolgozóiparban némi csökkenés van, átlagosan 6 ezer forinttal kevesebbet visznek haza. 

A többi szektorban viszont többnyire 20 ezer forint körüli a havi emelkedés, az oktatásban 23 ezer, a közigazgatásban 26 ezer. Még a lista végén álló kereskedelem-építőipar-vendéglátás hármas fizikai foglalkoztatottjai is tízezer forinttal többől gazdálkodhatnak. 

Szellemi dolgozóként a legtöbbet a feldolgozóiparban lehetett hazavinni, nettó 689 ezer forintot, ezt követi az informatika, kommunikáció 459 ezerrel, majd a mezőgazdaság 447 ezerrel. A szellemi foglalkozásúak esetén a vármegyei nettó átlagkereset 474 ezer forint, fizikai munkásként 359 ezer forint volt. (A friss számok a táblázatban.) Tegyük hozzá, hogy tavaly az éves infláció 17,6 százalékos volt a KSH közlése szerint. 

 

Az Észak-Dunántúl mindkét vármegyéjében elérte az országos átlagot a nettó kereset, ez pedig újdonság, ezt eddig csak a fővárosban és a Győr-Moson-Sopronban lakók mondhatták el, derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a vármegyék, térségi összehasonlítás című kiadványából, amely most először közölt a tavalyi egész évre vonatkozóan részletes, vármegyei bontású adatokat a hazai fizetésekről. Győr-Moson-Sopronban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók kedvezmények nélkül számolt havi nettó átlagkeresete 411 ezer forintra nőtt, Komárom-Esztergomban 380 ezer forintra. A havi nettó átlagkeresetek a versenyszférában 20,7 százalékkal, 426 ezer forintra, a költségvetési szférában 8,3 százalékkal, 343 ezer forintra nőttek. Érdekesség, hogy a nettó átlagkereset tavaly év végén Budapesten 463.286 forint volt, az ország egyik legszegényebb vármegyéjében, Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig 271.320 forint. 

Visszaesés a feldolgozóiparban 

– A feldolgozóipari bér alakulásában közrejátszik, hogy hazánkban tavaly 5,5 százalékkal csökkent az ipari termelés mennyisége 2022-höz képest, de a feldolgozóipar nemcsak itthon, hanem egész Európa-szerte is válságban volt. A szektoron belül az alapanyag- gyártást, az akkumulátorgyártást és az autóipart érintette leginkább a visszaesés, de a legsérülékenyebbek között szerepelt még az építőipar, a kiskereskedelem, a szállítmányozás és a vendéglátás is – elemezte a számokat dr. Hajdu-Smahó Melinda, a Széchenyi-egyetem mosonmagyaróvári karának adjunktusa, a Regionális Kutatások Intézetének tudományos munkatársa. 

Újra emelkedhet a bérek vásárlóereje 

Az idei kilátásokról szólva kifejtette: a közgazdászok 2024-re 10 százalékos vagy afeletti béremeléssel számolnak, a legalacsonyabb jövedelmek 10–15 százalékkal is nőhetnek. Az infláció értéke 5–6 százalék körül várható, ami azt jelenti, hogy országosan újra emelkedni fog a bérek vásárlóereje. 2023 decemberében a minimálbér 15 százalékkal, a bérminimum 10 százalékkal nőtt, ami elsőként a 2024 januárjában átutalt fizetésekben jelent meg. 2024 első negyedévében számottevő béremelés történt az állami szektorban, ami a tanárokat, a szakképzésben részt vevő oktatókat, óvónőket, egészségügyi szakdolgozókat, rendvédelmiseket és a katonákat érintette. Ez a tendencia a magánszektorban is felfelé húzza majd a fizetéseket: idén a cégek 60 százaléka számol béremeléssel, elsősorban a fizikai munkaerőt foglalkoztató nagyvállalatok. 

Megtartani a bolti dolgozókat 

– Nagy harc folyik a munkavállalókért a kiskereskedelemben, ennek eredményeként az év első hónapjaiban már 10–21 százalékos béremelések történtek az ágazatban. A hazai vállalatok háromnegyedénél a munkavállalók megtartása, egyharmaduknál pedig a szakemberek megszerzése motiválja a fizetésemeléseket – folytatta a győri szakértő. Mind- ezek alapján Győr-Moson-Sopronban a feldolgozóiparban foglalkoztatott fizikai munkaerő jelentős száma, valamint az osztrák régiók munkaerő- elszívó hatása miatt idén a fizetések további növekedésére lehet számítani. A vármegye legnagyobb feldolgozóipari foglalkoztatójánál, az Audi Hungaria Zrt.-nél 2024-ben 8 százalékos alapbéremelést kapnak a dolgozók.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában