Újabb mérföldkő

2024.05.06. 17:44

Biztonságosabb és gyorsabb - Átadták az északnyugati elkerülő utat az M85-ösön Sopronnál - videó, fotók

Átadták Sopronban az M85-ös gyorsforgalmi út részeként megépült északnyugati elkerülő utat hétfőn délután, ami Sopron belső úthálózatát tehermentesíti a nagy átmenőforgalom alól, valamint biztonságosabb és gyorsabb közlekedést tesz lehetővé.

Varga Henrietta

Fotók: Szalay Károly

10,3 milliárd forintos fejlesztés hazai forrásból

A most elkészült, mintegy négy kilométer hosszú északnyugati elkerülő útnak fontos szerep jut a város belső úthálózatának tehermentesítésében. A kétszer egysávos északnyugati elkerülő az M85-öst köti össze az Ágfalvi úttal, így a gyorsforgalmin Ausztriából vagy Győr felől érkezőknek nem kell a belvároson keresztülhajtaniuk, gyorsabban elérhetik a nyugati városrész ipari üzemeit, valamint Bánfalvát, a Lővereket és Ágfalvát.

A projekt teljes egészében hazai forrásból, nettó 10,3 milliárd forintból valósult meg.

M85
Megnyílt a forgalom előtt az M85 gyorsforgalmi úthoz kapcsolódó északnyugati összekötő út Fotó: Szalay Károly

M85 gyorsforgalmi út

Az eseményen ünnepi beszédet mondott Farkas Ciprián polgármester, aki hangsúlyozta, hogy az elmúlt száz év legnagyobb infrastrukturális fejlődését az elmúlt öt évben élte meg a város. 

Minden az M85-ös úttal kezdődött és ez az út a kulcs a város következő száz évének fejlődéséhez is. Ezen az úton jön el a jövő Sopron számára és ezen az úton lehet eljutni a város jövőjébe. Az M85 lehetővé teszi számunkra, hogy megalapozott gazdaságfejlesztési elképzeléseink legyenek a helyi gazdaság megerősítésére vonatkozóan. Esélyt teremt arra, hogy gazdasági szereplőket hozzunk és a logisztika térképére végre felhelyezzük városunkat. Az északnyugati összekötő út teszi lehetővé, hogy valódi, korszerű elkerülő gyűrű alakuljon ki Sopron, a bánfalvi, a brennbergi városrészek és Ágfalva számára. Az alagútpár elkészültét követően pedig lehetőséget ad arra, hogy a teherforgalmat kivezessük a város belső területeiről és mentesítsük a Csengery utcát és az ott élő embereket a teherforgalom alól 

- tette hozzá.

M85
Ezen az úton jön el a jövő Sopron számára és ezen az úton lehet eljutni a város jövőjébe - hangsúlyozta a városvezető Fotó: Szalay Károly

"Sopron lendületben van"

- Halljuk, látjuk és egyúttal tapasztaljuk is, hogy Sopron lendületben van - kezdte beszédét Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára. - Ezt mutatja, hogy újabb fontos állomásához érkezett a várost szolgáló útfejlesztési beruházás sorozata. Örömömre szolgál, hogy a szerződés szerinti határidő előtt két hónappal hamarabb vehetik birtokba a közlekedők ezt a 3,6 kilométeres utat és a hozzá kapcsolódó létesítményeket.

A beszédeket követően az új útszakasz megáldása és a szalagátvágás következett, végezetül pedig átadták azt a forgalomnak az erre közlekedők legnagyobb örömére. 

M85
Horváth Imre katolikus városplébános is megáldotta az északnyugati elkerülő utat Fotó: Szalay Károly

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában