Gyakorlott oktatókat kérdeztünk

2024.05.07. 06:05

A súlyos baleset nyomában - A soproni cirkusztragédiát így látják a győri légtornászok

A Sopronban turnézó Richter Flórián cirkusz előadásán életveszélyesen megsérült egy néző. A légtornászszám közben történt a baleset. Az eset kapcsán megkérdeztük a győri Estrellas Légtorna Egyesület két gyakorlott oktatóját.

Dániel Viktória

Egy néző beszámolója alapján rosszul kivitelezett gyakorlat során az egyik artista a védőhálóba zuhant. Ekkor az egyik cölöp elengedett és teljes erőből a cirkusz közönség soraiba csapódott, ahol eltalált egy nézőt. Őt mentőhelikopterrel szállították kórházba.

Légtornászok a soproni cirkusz balesetről
Molnár Petra, Nyergesné Horváth, Alexandra Ábrahám Bakonyi Anett a Estrellas Légtorna Egyesület aktív oktatói valamint fellépői beszéltek szakmai szempontból a cirkusz balesetről.

Kinek kell ellenőrizni a felszerelést?

Molnár Petra és Nyergesné Horváth Alexandra évtizedes tapasztalattal rendelkező légtornászok  az Estrellas Légtorna Egyesület Alapító tagjai, és aktív oktatói valamint fellépői.

– A szakma részéről fontos elmondani, hogy minden művész maga felelős a saját eszközeinek felszereléseiért és annak biztonságáért. A plusz eszközök, mint például a védőfelszerelések meghibásodásáért azonban nem az artista felel. Az ilyen háttér szerkezetek váza már a sátor felállításnál elkészül és csak néhány elemet szerelnek le, illetve vissza a színpadkép változtatása során. Ezt a cirkuszokban az építők végzik el, az artistáknak előadás előtt sem idejük, sem lehetőségük nincs arra, hogy ezeket ellenőrizzék, maximum egy-két karabiner csatolását tudják megnézni.

Volt már cirkusz tragédia

Molnár Petra és Nyergesné Horváth Alexandra elmondta a karika, silk, strap és néhány különleges eszközös produkció kivételével ajánlott a védőháló vagy a biztosító kötél használata. 

– Jó néhány éve pont egy haláleset kapcsán szigorították a védőberendezések használatát, akkor egy artista gyakorlat közben kirepült a színpadról és a közönség soraiba zuhant, ő és egy néző is életét vesztette akkor.

Az artisták készülnek a veszélyre

A két szakember kiemelte a légtorna veszélyes sport, az artisták folyamtatosan a saját határaikat feszegetik, emiatt nagy a baleset kockázata.

– Gyakorlás során nem ritka, hogy a művészek direkt leugranak a védőhálóba, hogy ezzel is teszteljék azt. Szerencsére a nagy balesetek ritkák. A helyes testtartás megtanítása és a megelőző gyakorlatoknak is nagy szerepük van. Az oktatásainkon ezért kezdünk mindent az alapoktól és a tanítványainkat is megtanítjuk arra, hogy egy-egy helyzetben, például ha kicsúszik a lábuk, mit tegyenek.

Molnár Petra és Nyergesné Horváth Alexandra hozzátette szerintük légtorna mint, művészeti ág megítélését nem befolyásolja majd nagyon az eset, ugyanakkor az emberek cirkuszba járási kedvét erősen visszavethetik a történtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában