Krimi

2024.05.17. 05:00

Halálos szelfik: döbbenetes statisztikát tettek közzé veszélyes szokásainkról

A digitális környezet több szempontból is kockázatosabb, mint gondolnánk.

MW

A vezetés közbeni szelfizés a vezető halálokok között szerepel a statisztikában

Forrás: Getty Images

A budapesti MCC központban az Ifjúságkutató Intézet Emerging Voices címmel tartott nemzetközi találkozóján izgalmas kérdéseket feszegettek a résztvevők. Például,  hogy ha a digitális környezet azt is befolyásolja, hogy mit viselünk, akkor hogyan hat mindez a személyiségünkre, illetve hordozhat-e magában veszélyeket a jelenség - írja cikkében a Magyar Nemzet.

Az extrém szelfizés jó ötletnek tűnhet, de halálos baleset is lehet a vége
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A kérdésre reagálva az egyik előadó, Nilotpal Bhattacharjee, az indiai Assam University doktorandusza megdöbbentő statisztikákat közölt.

Mint elmondta, a Journal of Travel Medicine című szaklap szerint az elmúlt bő évtizedben 379 ember halt meg szelfizés közben, köztük 140 turista. 

Összehasonlításul: ugyanebben az időszakban 90 ember halt meg cápatámadásban.

Indiában jelenleg 462 millió közösségimédia-felhasználó van, átlagosan hetente 17 órát töltenek a közösségi média platformjain, és a világon Indiában a legmagasabb a szelfi miatti halálesetek száma. Az összes szelfire visszavezethető haláleset 26 százaléka következett be Indiában, ezt követi az Egyesült Államok, ahol a balesetek tíz százaléka történt, és Oroszország 9 százalékkal a halálos fotók helyszínének harmadik helyezettje

 – hangzott el.

Mint kiderült, a legtöbb szelfis tragédia vezetés közben történt, de a vonatos esetek száma is hasonlóan gyakori.

Gyakoriak a vonatos esetek is
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Az előadó szerint fel kell tennünk a kérdést, miképp is lehetne javítani ezen a statisztikán, hogyan lehetne a mentális egészségre gyakorolt jelentős mértékű káros hatást csökkenteni. Bhattacharjee szerint a szabályozás mellett a felhasználói tudatosság és általánosabb médiaműveltség fejlesztése lehet a jó irány, amit kezdhetünk rögtön azzal az egyszerű lépéssel, hogy 

kerüljük a kockázatos szelfiket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!