Parasport

2024.05.17. 13:32

Győri asztaliteniszező is komoly támogatást kap

Bő három hónap múlva kezdődik a párizsi paralimpia, a kvótaszerzés utolsó hónapjaiban teljes erőbedobással versenyeznek a magyar sportolók, hogy nyár végén ők is ott lehessenek a francia fővárosban. A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram révén a Győri Atlétikai Club asztaliteniszezője, Szvitacs Alexa is anyagi támogatást ahhoz, hogy a felkészülésre koncentrálhasson.

Kisalföld.hu

Szabó László, Szvitacs Alexa és Guy Libot.

Már csak 103 nap van hátra a párizsi paralimpiáig – a magyar sportolóknak így minden energiájukat a felkészülésre kell fordítaniuk a legjobb eredmény elérése érdekében. A legismertebb világversenyre való kijutásért 61 magyar parasportoló szállt versenybe, és fantasztikus teljesítményüknek köszönhetően eddig már 23 kvótát szereztek. Így nyolc sportágban már biztos, hogy képviselik hazánkat, de sok versenyszám esetében júliusban derül ki, szurkolhatunk-e magyar résztvevőnek az augusztus 28-tól szeptember 8-ig tartó XVII. Nyári Paralimpiai Játékokon.

„A Magyar Paralimpiai Csapat pénzintézeteként tizennyolc éve követjük nyomon a hazai paralimpiai mozgalom helytállását, azt a lenyűgöző elhivatottságot, eltökéltséget és kiváló teljesítményt, amely követendő példa lehet mindannyiunk számára – mondta el Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója. – Ebben a felfokozott, izgalommal teli időszakban bízunk benne, sokat jelent a sportolóknak a K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíj program, amit 2007-ben indítottuk el annak érdekében, hogy egyénileg is segítsük a legkiemelkedőbb sportolókat abban, hogy legfontosabb feladatukra, a legjobb eredmény elérésére koncentrálhassanak. Idén egy asztaliteniszező, egy triatlonista és a női vívókat segítő szakember kapja a fejenként bruttó egymillió forintos támogatást. Nagy örömmel tölt el, hogy az egyik díjazottért már biztos szurkolhatunk Párizsban, de a később záruló ranglisták állása szerint biztos esélye van a másik parasportolónak, valamint a vívóválogatottnak is kijutni a paralimpiára.”

A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram fennállása óta az idei nyertesekkel együtt 37 parasportolót és segítőt támogatott, összesen 32 millió forinttal. Az eddig díjazott sportolók közül 8 már biztosan ott lesz Párizsban, és további 13 versenyzőnek is komoly esélye van a kijutásra.

„A kvalifikációs időszakban mutatott eredmények alapján úgy látom, sportolóink remek formában vannak: valamennyi tokiói sportágban Párizsba is reális a kijutás, emellett valamennyi tokiói éremszerző sportágban Párizsban is reális az éremszerzés. Nagy öröm számunkra továbbá, hogy olyan sportágakban is lesz paralimpiai résztvevőnk, amelyekben nem voltunk jelen az elmúlt paralimpiákon, így nemcsak sportolói létszámban mutat emelkedést a Magyar Paralimpiai Csapat, hanem a sportági sokszínűség is növekszik. A sportolói teljesítmény ilyen magas szinten történő fenntartása nem valósulhatna meg az olyan elkötelezett támogatók nélkül, mint a K&H, amiért csak hálásak lehetünk!” – emelte ki Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram 2024-es díjazottja felnőtt kategóriában: Szvitacs Alexa asztaliteniszező.

A Győri Atlétikai Club para-asztaliteniszezője fiatalon szeretett bele a sportágba, az épek között korosztályos viadalokat nyert. 2018-ban toxikussokk-szindróma következtében amputálni kellett lábujjait és bal karját könyöktől lefelé. Már a betegágyon megfogadta, hogy paralimpiai bajnok lesz. Műtétje után 9 hónappal már para Európa-bajnokságot nyert, amivel kvótát szerzett a tokiói paralimpiára, ahol harmadik helyezést ért el. 2022-ben aranyérmes lett a para-asztalitenisz világbajnokságon saját kategóriájában. 2023-ban egyéniben és női párosban ezüst-, vegyes párosban pedig bronzérmet nyert a franciaországi para-asztalitenisz világkupa-viadalon és az Európa-bajnokságon is dobogós helyezést tudott szerezni egyéniben és párosban is. Az idei világkupa versenyeken 4 arany-, 5 ezüst- és 3 bronzérmet gyűjtött eddig. A ranglista élmezőnyében lévő sportoló biztosan indul a párizsi paralimpián egyéniben és női párosban is.

További díjazottak: Mocsári Bence, triatlon (reménység kategória), Mesteri Viktória, vívás (segítő kategória).

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában