Utolsó becsengetés

2024.05.03. 16:58

Ballag már a vén diák - Így búcsúztak iskolájuktól a kazinczysok Győrben - videó, fotók

Több mint ötezer középiskolás ballag el a napokban Győr-Moson-Sopronban. Pénteken kezdődtek meg az első ünnepségek, ahol a végzős évfolyamok diákjai könnyes búcsút vettek egykori alma materüktől.

Simon Roberta

A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban idén négy végzős osztály ballagott. Fotó: Nagy Gábor

  • A legtöbb helyen a hagyományos ballagási dalokat énekelve, a családtagok büszke tekintetének kíséretében vonulnak végig a termeken, folyosókon és az iskolaépületek körül a diákok.
  • Megszólalt az utolsó csengő, a végzősök átadták a stafétabotot a következő évfolyamoknak.
A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban délelőtt tartották az ünnepséget, négy osztály ballagott el vállukon tarisznyával, kezükben virággal, közben énekelve a Ballag már a vén diák...kezdetű dalt. Fotó: Nagy Gábor

- A mostani búcsú nem mindenkinek jelenti a tényleges elköszönést, hisz a végzősök közül sokan Győrben tervezik folytatni az életüket és tanulmányaikat. A városunkba érkezett középiskolásokat a kezdetektől fogva igyekszünk lokálpatrióta szemlélettel felvértezni, hisz ha itt maradnak 4-5 év után, ők is érezzék sajátjuknak és főként szeressék választott városukat - közölte Pintér Ildikó, a Kazinczy Ferenc Gimnázium pedagógusa. 

Négy, öt és nyolc év közös munkájának sikerét ünnepeljük, bízom benne, hogy hosszú távon is eredményes lesz. A felsorakozott végzős növendékeinkre mind büszkék lehetünk, tisztességesen tejesítették tanulmányaikat. A 152 diákból 119-en kitűnő eredménnyel végeztek nevelőtestületi dicsérettel. Mint a négy osztály átlageredménye 4,8 felett volt

 - emelte ki ünnepi beszédében Németh Tibor a győri Kazinczy-gimnázium igazgatója.

Rengetegen tettek közép és felsőfokú nyelvvizsgát a ballagók közül, de nem csak angol és német nyelvből, franciából koreai és kínai idegennyelvekből is. 

A végzős tanulók közül ezúttal Kondor Balázs képviselte a legeredményesebben a győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumot, így ő érdemelte ki Hérics Lajosné tiszteletére létrehozott díjat, amit 18 éve adnak át az intézményben. 

Nem csak diákokat, de évről évre egy-egy tanárt is elismernek a kitüntetéssel, amit a végzősök szavaznak meg. Idén Poóczáné Kecskeméty Szilviát találták erre a legérdemesebbnek.

- Az iskola védőszárnyat nyújt az oda járó tanulóknak, azonban most megszakad ez a folyamat és ismeretlen helyre kerültök - szólt a végzősökhöz Németh Tibor. - Ott ismét meg kell mutatnotok magatokat, s hogy mire vagytok képesek - emelte ki az igazgató.

A soproni Eötvös József Evangélikus Gimnázium, Egészségügyi Technikum és Művészeti Szakgimnázium végzőseinek ballagása. Fotók: Máthé Daniella

A soproni, illetve Sopron környéki alma materekből közel kilencszáz diák ballagott el pénteken, valamint fog még ma is. Ehhez hasonlóan több százan búcsúcsnak Mosonmagyaróváron és környékén, valamint a rábaközi középiskolák egyikéből is.

A ballagásokkal egy napon, tegnap elkezdődtek az érettségik is, a nemzetiségi nyelv és irodalommal. A kötelező érettségik hétfőtől folytatódnak: magyar nyelv és irodalom után, kedden matematikából, szerdán pedig történelemből vizsgáznak a diákok. Ezeket követik az angol és német nyelvi számonkérések, melyek idén május 27-ig tartanak majd. Az emelt szintű szóbelikre június 5. és 12. között, míg a középszintűekre június 17. és július 3. között kerül sor. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában