Egy tragédia margójára

2024.05.16. 19:50

Felelősség terheli az állattartókat

Áprilisban Ivánban, a karámjukban legelésző lovakat méhek támadták meg. Három nem élte túl, a gazdájuk élete is veszélyben volt. Több mint száz méhcsaládot tartanak a második szomszédságban, lakott területen. Megkérdeztük Királyfi Pétert, a győri polgármesteri hivatal ellenőrzési referensét, mi a véleménye az esetről, hallott-e már ilyen tragédiáról hazánkban, s mit lehet tenni ilyen esetben.

Barki Andrea

Ivánban három ló pusztult el szörnyű kínok között, és tulajdonosuk is életveszélyes állapotba került, miután próbálta menteni őket.

– A felelős állattartásról nemcsak a hobbi- és társállatok, hanem a gazdasági haszonállatok esetében is beszélnünk kell. Ebbe a körbe tartoznak a méhészeti tevékenységet folytatók is. A méhtartás jogi szabályozását minden méhésznek ismernie kell. Nyilvántartásunkban Győr területén 40–50 körüli méhész szerepel évente – mondta el Királyfi Péter, majd folytatta: – A haszonállatot tartónak mindig nagy gonddal kell megválasztania a tartás helyszínét, figyelembe kell vennie annak hatását a környezetre. 
A lakott területen történő méhtartást jogszabály nem korlátozza, amennyiben a tartás feltételei megfelelnek az előírásoknak. Társasház közösségi területein az ott lakók egyhangú beleegyezése szükséges. A tavasszal beinduló gyűjtés miatt a repcetáblák mellé telepített méhek agresszívebbé válhatnak, népiesen repcések lesznek, ezért a közeli területek biztonságos megközelítésére, a repülési útjukra különösen oda kell figyelni. Az ivánihoz hasonló eset az elmúlt évtizedekben tudomásunk szerint nem történt a környékünkön. Az ilyen tragédiák, bár egyediek, felvetik az emberi felelősséget – állapította meg a szakember. 

– Méhszúráskor (nem csípés) a méhek által termelt méreg, apotoxin jut a szervezetünkbe, aminek a kémhatása savas. A szúrás a méh életébe is kerülhet, mivel a fullánk kiszakad és a méregzsák a bőrben marad. Ilyenkor próbáljuk meg fullánk kiemelését úgy, hogy a legkevesebb méreg jusson a kötőszövetbe. A méhszúrás egyénenként különböző mértékű helyi gyulladást vált ki, amit szappanos lemosással, hűsítő borogatással enyhíthetünk. Életveszélyes állapot beállhat allergia esetén, vagy ha a szúrás a fejet – szájüreget, a nyakon keresztül a légutakat – éri. Természetesen nagyobb számú szúrás esetén fokozottan fennáll ez a veszély. Súlyosabb tünetek jelentkezésekor az orvos, mentők értesítésével ne várjunk, a kalciumtabletta, -injekció hatástalan. A kisebb állatok is elpusztulhatnak a méhek szúrásától, de a lovak különösen érzékenyen reagálnak rá, ami anatómiai, élettani sajátosságokból adódik. Hogy ne fordulhasson elő ilyen tragédia, nagyon fontos, hogy megismerjük az állatok viselkedésének szabályait, ami az ember-állat, állat-állat békés egymás mellett élés záloga – zárta gondolatait Királyfi Péter. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában